Metoda Accidentul face din nou victime la Timișoara. Cum să vă feriți de escroci

accidentul

Nu dați bani și nu chemați necunoscuți acasă, chiar dacă vi se spun la telefon povești îngrozitoare despre rude. Mai bine anunțați poliția și neapărat sunați-vă apropiații. La Timișoara, șase persoane au sesizat că au fost înșelate prin metoda „Accidentul”, fiind victimele unor escroci.

În ultimele patru luni, șase oameni s-au adresat Poliției Municipiului Timișoara, după ce au fost înșelați prin metoda cunoscută sub numele de „Accidentul”. „Deși numărul sesizărilor nu este alarmant, totuși, dorim să atragem atenția cetățenilor asupra acestui fenomen, astfel încât aceștia să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate”, transmite IPJ Timiș.

Persoane necunoscute apelează la întâmplare numere de telefon din rețele de telefonie fixe, iar în momentul în care intră în contact cu o persoană, în general din categoria celor vulnerabile/vârstnice, simulează diferite timbre vocale și își atribuie anumite grade de rudenie (fiu, fiică, nepot, nepoată), cu scopul de a crea un impact emoțional. În funcție de răspunsul primit, continuă prin a spune că a suferit un accident grav sau este infectare cu Covid. Urmează o cerere de bani sau bijuterii, pentru a putea acoperi un tratament medical de zeci de mii de euro.

„Nu vă lăsați pradă emoțiilor”

În convorbire intervine și o altă persoană, care se dă drept medic, polițist, procuror, avocat sau reprezentant consular și solicită victimelor adresele sau alte date personale. Apoi le spune că vine cineva să ridice banii. Sub imperiul emoțiilor, victimele dau banii unor necunoscuți, care uneori vin cu șapcă, ochelari sau mască chirurgicală, pentru a nu putea fi recunoscuți. Ulterior, constată că au fost înșelate.

„Uneori, din dorința de a face bine, ajungem să fim victime ale unor persoane rău intenționate. Sfatul nostru este să nu vă lăsați pradă emoțiilor, să rămâneți calmi și să nu luați decizii în grabă. Nu vă lăsați păcăliți de aceste persoane! Fiți vigilenți, luați legătura cu persoanele apropiate și verificați veridicitatea informațiilor primite în urma apelului telefonic”, mai spun polițiștii.