Mauthausen. Poveste despre oroare și speranță

mauthausen

Forumul Cultural Austriac din Bucureşti prezintă, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un film special. „Mauthausen – două vieţi”, de Simon Wieland, te face să-ți pui întrebări și să retrăiești, la opt decenii distanță, o perioadă cumplită din istoria omenirii.

Mauthausen a fost unul dintre înfiorătoarele lagăre ale sistemului de exterminare nazist. Punând faţă în faţă două perspective diferite şi elemente noi de arhivă, documentarul austriac „Mauthausen – două vieţi” (2020), de Simon Wieland, reconstituie viaţa de zi cu zi din această imensă închisoare. Oferit în premieră în România de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), filmul subtitrat în limba română va putea fi vizionat gratuit online, între 26 ianuarie şi 24 februarie, pe platforma Vimeo. Acest eveniment este susţinut de Ambasada Israelului la Bucureşti şi de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Toate informațiile despre cum puteți viziona acest film se găsesc aici.

Exterminare prin muncă

Documentarul „Mauthausen – două vieţi” spune povestea a doi martori ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen. Stanisław Leszczyński e prizonier și e originar din Łódź (Polonia). Franz Hackl e un localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș. Regizorul austriac Simon Wieland schiţează portretele lor, iar rezultatul este un documentar emoționant. „Ceea ce s-a întâmplat atunci e în continuare prezent și azi. Se poate vedea atât pe fețele protagoniștilor, cât şi întipărit în peisaj, în lagăr, în sat. Filmul încearcă să desluşească spiritul acelor locuri prin imagini răscolitoare”, explică Wieland.

Aflat la aproximativ 20 de kilometri de Linz, complexul Mauthausen-Gusen a fost unul dintre cele mai mari lagăre de muncă. Era singurul încadrat la categoria a treia, cea mai dură, care desemna „exterminarea prin muncă”. Aici au fost erau deportate, în principal, elitele intelectuale şi sociale. Creat în 1938, în apropierea unei cariere de piatră, complexul Mauthausen-Gusen s-a dezvoltat ca un ansamblu de peste 40 de lagăre răspândite pe aproape întreg teritoriul Austriei. Lagărul de concentrare de la Mauthausen a fost penultimul eliberat de trupele aliate, pe 5 mai 1945. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa aici şi în lagărele-satelit este estimat la peste 90.000 de persoane.