Mausoleul Csavossy din Bobda caută proiectant pentru restaurare. Institutul Național al Patrimoniului dă banii / FOTO

Csavossy

Pierdut în câmpia Banatului, uitat de oameni, biserica din satul timișean Bobda ar putea primi o nouă șansă. Institutul Național al Patrimoniului caută proiectant pentru un viitor șantier de consolidare și restaurare.

Satul Bobda, care ține de comuna Cenei, mai are azi cam 1.000 de locuitori. E la mai puțin de 30 kilometri de Timișoara și, de pe drumul mare, n-ai cum să nu vezi cupola și turlele descărnate ale fostei biserici catolice. E biserica baronului Csavossy Gyula, unul dintre marii latifundiari ai Banatului. El a construit în Bobda un castel cu peste 40 camere și, peste drum, a ridicat biserica, finalizată în 1908.

Baronul și soția lui s-au stins în 1911, fiind înmormântați în cripta de sub biserică. Primul război mondial a consemnat și încheierea epocii Csavossy în Banat. În 1925, fiii baronului au plecat în Canada. Castelul a fost demolat, după ce noul proprietar nu și-a mai putut plăti ratele la bancă, iar mausoleul a început să se distrugă.

În 2021, Ambulanța pentru Monumente – Banat a făcut aici primele lucrări de punere în siguranță. A urmat și o scanare 3D, un prim pas spre un proiect complex. Aceste lucruri au fost posibile după ce primarul proaspăt ales la acea vreme, Sîrgean Tanasin, a negociat preluarea mausoleului de la Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, proprietarul de până atunci.

Trei ani mai târziu, Institutul Național al Patrimoniului scoate la licitație contractul pentru „servicii de proiectare și asistență tehnică pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Bisericii Romano – Catolice (Mausoleul Csavossy)”.

Ministerul Culturii trebuie să aloce și banii

Oferă pentru asta 1,14 milioane de lei, cu TVA, adică 230.000 euro, firmele interesate fiind așteptate să se înscrie la procedură până în 15 iulie.

Termenul de întocmire a documentației este foarte strâns, de numai șapte luni, exceptând perioadele de avizare. Prima etapă – documentație de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) – va fi de maximum 4 luni de la semnarea contractului.

„Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – DTAC (…) respectiv DTAD, dacă este cazul, și Proiectul de Organizare a Execuției Lucrărilor (DTOE) va fi de maximum 1 lună de la avizarea DALI în CTE constituit la nivelul INP și/sau MC, după caz. Termenul de prestare servicii pentru Etapa a III-a: Proiectul de restaurare a componentelor artistice, Proiect tehnic de execuție (PT) și detalii de execuție (DE), va fi de maximum 2 luni de la obținerea Autorizației de Construire”, scrie în documentație.

Contractul ar putea fi semnat în acest an, dar există totuși o clauză specială. „Autoritatea Contractantă își rezervă de a condiționa semnarea contractului de alocarea creditelor bugetare de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Culturii -, dar nu mai târziu de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului”, se precizează în aceeași documentație.

About Post Author