Mamele minore, o problema care nu mai poate fi ignorată. Campanie DGASPC Timiș
România ocupă primul loc în Europa în ceaa ce privește numărul de mame minore. Timișul nu face excepție, îngrijorător fiind că multe tinere devin mame la vârste din ce în ce mai mici. DGASPC Timiş lansează, în aceste condiții, o campanie de informare.
Mamele minore sunt un subiect foarte actual, în condițiile în care Romȃnia este prima în Europa în ceea ce priveşte numărul de fetițe care devin mame. În Timiş, un mare semnal de alarmă este că multe tinere devin mame la vȃrste din ce în ce mai mici, chiar şi la 13 – 14 ani. Cele mai multe provin din mediul rural, iar nivelul lor de educaţie este unul redus. În aceste condiții, DGASPC Timiș a decis să susțină o campanie de informare denumită „Viitorul sunt ei!”. Aceasta va fi desfășurată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia Naţională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timişoara şi Clubul Lions Diamond Timişoara.
„Rolul campaniei care se va derula pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025 este de a sprijini tinerele mame aflate în situaţie de risc, de a preveni abandonul copiilor şi a reduce numărul adolescentelor aflate într-o situaţie de risc”, transmit reprezentanții DGASPC.
„Cȃnd vorbim despre mame minore, vorbim, practic, despre copii care cresc copii. Vorbim despre tinere care, adeseori, sunt respinse de familia lor sau care provin din medii familiale dezorganizate şi care au nevoie de sprijin pentru a se se echilibra şi a merge mai departe. La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş există un centru maternal, multe mame minore beneficiind de toate serviciile necesare lor şi copiilor pe care i-au adus pe lume. Este foarte important să le fim, cu toţii, alături, să le susţinem şi să le ajutăm să-şi crească copiii, să-şi finalizeze studiile, să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă”, spune Monica Truşcă, directorul DGASPC.
În 2021, în evidenţa DGASPC Timiş au fost 159 de mame minore, în 2022 – 153, în 2023 – 140, iar în 2024, de la începutul anului şi pȃnă la începutul lunii octombrie – 100.