Malkovich da, Rossellini încă nu. Au dispărut 9 din cele 15 mega-producții de teatru anunțate pentru TM2023

John Malkovich

sursa foto: www.wroclaw.pl

15 producții internaționale de teatru una și una, anunțate la Timișoara pentru 2023. Printre oaspeți, John Malkovich, Isabelle Huppert sau Isabella Rossellini. Între timp au rămas doar patru. Pentru celelalte nu există încă bani.

La sfârșitul lui 2022 apărea, spre încântarea iubitorilor de cultură, care voiau să știe cum își fac programul în acest an, o listă cu „123 de momente importante din Programul Cultural Timișoara 2023”. Printre acestea, nu mai puțin de 15 spectacole de teatru, prezentate prin grija Teatrului Național Timișoara, în proiectul Anotimpurile FEST-FDR.

Pe luni, programarea era următoarea:

  • Martie: Bros, de Romeo Castellucci
  • Aprilie: Ink, de Dimitris Papaioannou, Kalakuta Republik, de Serge A. Coulibaly
  • Mai: Alma, de Fabrice Murgia
  • Iunie: A girl’s story, de Sarah Kohan, Diptych, de Peeping Tom, Furtuna, de Alessandro Serra, Însemnările unui nebun și Nunta, de O. Koršunovas
  • Iulie: The infernal comedy, de Michael Sturminger, un spectacol cu John Malkovich
  • Septembrie: Livada de vișini, de A. Cehov, regia Tiago Rodrigues
  • Octombrie: Alma, de Fabrice Murgia
  • Noiembrie: Darwin’s smile, one-woman show de Isabella Rossellini
  • Decembrie: Everywoman, de Milo Rau, My exalted youth, de Olivier Py

Veniți să-l vedeți pe Malkovich

„Livada de vișini”, în regia lui Tiago Rodrigues, o are în rolul principal pe actrița franceză Isabelle Huppert și a fost prezentat în 2021 la Festivalul de Teatru de la Avignon. Rodrigues, actor și regizor portughez, este, de altfel, directorul acestuia. „My Exalted Youth”, de Olivier Py, este un spectacol de 10 ore, văzut în premieră anul trecut la Festivalul de Teatru de la Avignon.

Kalakuta Republik, de Serge A. Coulibaly, Diptych, de Peeping Tom, și Alma, de Fabrice Murgia, sunt realizate sub „umbrela” Frans Brood Productions, în Belgia. Însemnările unui nebun și Nunta, de O. Koršunovas, vin din Lituania.

În urmă cu aproximativ 10 zile, primarul Dominic Fritz declara, într-o emisiune la Prima TV, că unul dintre punctele de atracție ale anului 2023 la Timișoara va fi producția „The Infernal Comedy”, de Michael Sturminger, un spectacol cu John Malkovich. Ei bine, acesta este una dintre puținele care au rămas încă în lista „celor 123”!

Au rămas patru din 15

Alături de acesta, din programul original mai sunt doar Bros, de Romeo Castellucci, și Ink, de Dimitris Papaioannou. Pe site-ul oficial al artistului, spectacolul, anunțat pentru luna aprilie la Timișoara, nu este totuși trecut, dar poate fi o scăpare. Potrivit acestei surse, Ink se va juca în perioada 1 – 4 martie la Montreal, respectiv în 4 mai la Budapesta. În programul „123 momente” a apărut însă „La Gioia & Focus Pippo Delbono”, workshop, conferință, film.

Altfel spus, din cele 15 evenimente care au ca gazdă Teatrul Național Timișoara, au mai rămas patru. Deci, din 123 momente importante, mai sunt, pe numărate, 114.

„Presupunem că e o neînțelegere”

Am vrut să aflăm ce s-a întâmplat și ne-am adresat, așadar, ambelor părți: Teatrului Național, respectiv unora dintre companiile sau teatrele care trebuie să vină la Timișoara.

„Prespunem că este o neînțelegere (dispariția spectacolelor dintr-un program anunțat – n.r.). Organizatorii Capitalei Culturale ne-au asigurat că invitația este în continuare valabilă. Probabil că nu ne-au pus în program (au fost puși, apoi au dispărut – n.r.) pentru că încă suntem în discuții legate de spectacolele din luna iunie. În ceea ce ne privește, ne dorim să venim la Timișoara, pentru a prezenta în fața publicului «Însemnările unui nebun» și «Nunta»”, spune Audra Zukaityte, producător și manager de turnee internaționale la OKT/ Teatrul din Vilnius.

„Suntem în discuții cu organizatorii programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, în ceea ce privește producțiile semnate Serge Aimé Coulibaly, Peeping Tom și Fabrice Murgia. Am convenit recent asupra altora date, care vor fi communicate după ce vor fi puse la punct toate detaliile”, ne-a precizat Tine Scharlaken, de la Frans Brood Productions.

Ce zice Teatrul Național Timișoara?

Facem o scurtă recapitulare: în urmă cu câteva săptâmâni au fost anunțate, în unele cazuri și cu date precise, mai multe spectacole internaționale. Între timp, cea mai mare parte dintre ele a dispărut, iar unele teatre sau companii susțin că nu sunt puse la punct toate detaliile.

„Am început negocierile cu companiile pentru invitarea acestor spectacole în contextul CEaC de peste doi ani, discuțiile fiind duse până la nivelul detaliilor tehnice pentru toate titlurile menționate. Din bugetul alocat de Centrul de Proiecte, în cadrul programului Vocile orașului / City Voices (…) au fost finanțate, prin programul Onboard Timișoara 2023, spectacolele Bros, de Romeo Castellucci, Ink, de Dimitris Papaioannou, și La Gioia, de Pippo Delbono, contractele cu companiile fiind în lucru. De asemenea, spectacolul The Infernal Comedy, avându-l ca protagonist pe actorul John Malkovich, este inclus în formulele de finanțare ale Centrului de Proiecte”, ne-a explicat Codruța Popov, consultant artistic la TNTm.

Mai simplu spus, doar pentru cele patru producții „sunt în lucru” contractele, pentru că numai pentru ele există finanțare.

Restul va fi anunțat „pe măsură ce vor fi obținute finanțările”

În cazul celorlalte nouă, în prezent, nu sunt bani. Din nou, Codruța Popov: „În continuare, pe măsură ce vor fi obținute finanțările necesare pentru fiecare dintre celelalte spectacole care alcătuiesc proiectul Anotimpurile FEST-FDR, acestea vor fi promovate în spațiul public”.

Dacă v-ați făcut planuri să le vedeți, la toamnă, pe Isabelle Huppert sau Isabella Rossellini la Timișoara, trebuie să mai așteptați, pentru că nu se știe când vor avea loc spectacolele. Și mai de neînțeles este de ce anunți astfel de evenimente, dacă nu ai bani și, deci, nu ai contracte. O astfel de scăpare, la un asemenea nivel, pare munca unui amator, mai ales că, în unele cazuri, erau indicate și datele exacte.

Mai trebuie spus că, în 21 ianuarie, lista cu 123 momente încă era completă. La momentul redactării acestui material ea are doar 114 „intrări”.

About Post Author