Majestatea Sa Margareta va planta un nou stejar în Piața Libertății. Cel uscat va deveni operă de artă

stejar

Stejarul uscat din Piața Libertății va fi îndepărtat și va continua să „trăiască” altfel, sub forma unei opere de artă. În locul lui, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va planta un alt stejar. Se va întâmpla săptămâna viitoare.

La 1 mai 1923, Regele Ferdinand I planta, în Piața Libertății din Timișoara, un stejar. Timp de aproape un secol, arborele a străjuit intrarea în fosta garnizoană, însă el a fost grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății. Rădăcinile lui au fost distruse și orice intervenție salvatoare nu a putut ajuta. Acum, tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranță, atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere.

Vineri, 13 mai, angajații Horticultura, cu sprijinul STPT, vor îndepărta stejarul uscat. Trunchiul va fi donat Facultății de Arte și Design și va fi transformat într-o operă de artă, care va fi amplasată într-un spațiu public.

Se încearcă salvarea celuilalt stejar

Povestea merge însă mai departe, pentru că, în 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest steja, va fi plantat un alt arbore. La eveniment este așteptată să participe și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. „Tăierea stejarului este un moment dureros pentru Timișoara, dar, din păcate, acesta nu a mai putut fi salvat. Mă bucur că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara și Horticultura vor face, în acest an, mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria și aflat încă în viață. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest. Nu există însă garanții că, în urma intervențiilor, arborele va mai putea fi salvat.