Maestrul László Roth, care va împlini 105 ani, sărbătorit de Opera Națională

Opera Națională Română din Timișoara îl sărbătorește săptămâna viitoare, printr-un eveniment special, pe compozitorul și dirijorul László Roth. Membru fondator al ONRT, maestrul Roth va împlini 105 ani.
Gala dedicată aniversării compozitorului și dirijorului László Roth va avea loc vineri, 21 martie, de la ora 19. Din program fac parte momente muzicale interpretate de sopranele Narcisa Brumar, Lăcrimioara Cristescu, Mihaela Marcu, Diana Chirilă, mezzosoprana Gabriella Varvari, tenorii Cristian Bălășescu, Cosmin Ifrim și Bogdan Zahariea, baritonul Cristian Rudic și basul Octavian Vlaicu.
Prima parte include aranjamente muzicale semnate de maestrul László Roth, inspirate din titluri celebre precum „Falling in Love with You”, „Once upon a Time in the West” sau „Somewhere over the Rainbow”. De asemenea, veți putea asculta duete și momente vocal-simfonice din capodoperele lui Wolfgang Amadeus Mozart și Giuseppe Verdi.
La pupitrul orchestrei operei timișorene se va afla dirijorul invitat Nir Brand.
**
László Roth s-a născut în 4 iulie 1920, la Satu Mare, într-o familie de evrei originari din Ungaria. În 1931, s-a mutat împreună cu familia la Timișoara. În 1940, invitat la nunta unei verișoare la Satu Mare, nu s-a mai putut întoarce la Timișoara. Părinții l-au urmat, stabilindu-se în Oradea. După ocuparea Ungariei de către Germania nazistă în martie 1944, Ladislau Roth şi părinţii săi au fost deportaţi la Auschwitz. Mama sa a fost omorâtă în ziua în care au ajuns în lagăr. El și tatăl său au fost trimiși în lagărele Mauthausen, Melk şi Ebensee, de unde au fost eliberaţi în mai 1945.
Ladislau Roth şi-a reluat studiile muzicale la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1947 a fost angajat la Opera de Stat din Timişoara, iar în 1953 a devenit prim-dirijor al acesteia. În 1958 i-a fost desfăcut contractul de muncă, fiindcă solicitase emigrarea în Israel.
În 1960 a emigrat în Israel. A colaborat cu Opera israeliană, cu Orchestra Radiodifuziunii din Ierusalim, Filarmonica Tel Aviv, Orchestra Radio Tel Aviv, a fost prim-dirijor al Operei din Mexic. A colaborat cu orchestre simfonice din Viena, Maastricht, Amsterdam, Oxford, Manchester, Hong Kong, Sydney. După 1989, în România, a dirijat la Opera Națională din Timișoara, la Brașov, Arad, București și la Filarmonica Satu Mare.
Din 2019 este Cetăţean de onoare al Timişoarei, iar Opera Naţională Timişoara i-a acordat distincţia de membru de onoare, el fiind şi membru fondator al instituţiei.