28 octombrie 2020

Lugoj Clasic: recitaluri din Viena, Paris, München, expoziții și interviuri / PROGRAM

lugoj clasic

Festivalul Internațional Lugoj Clasic s-a adaptat vremurilor și revine într-o formulă nouă. Vor fi evenimente live și transmisii on-line. Împreună, ele nu lasă cultura să tacă și o învață să fie contemporană cu timpurile în care trăim.

Mezzosoprana Aura Twarowska este directorul artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic – FILC și revine și în acest an în orașul său natal, pentru a oferi o speranță celor care tânjesc după evenimentele culturale, puse în așteptare de pandemie. „În actuala conjunctură mondială, când milioane de oameni sunt distanțați fizic unul de altul și trăiesc în anxietate și incertitudine, cultura îi unește și le dă speranța revenirii la normalitate. Cultura a devenit indispensabilă, iar cererea de acces virtual spre aceasta a atins un nivel fără precedent”, spune Twarowska.

FILC va avea loc în perioada 16 – 24 septembrie. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Kratima, co-finanțat de CJ Timiș și Primăria Lugoj în parteneriat cu Biblioteca Municipală Lugoj, Casa Bredicenilor, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică. Vor fi recitaluri din Viena, Paris, München, expoziții și interviuri, care vor putea fi urmărite aici.

Miercuri, 16 septembrie

„Beethoven în conștiința lugojenilor”, ora 19, Casa Bredicenilor. După o prelegere despre viața și opera geniului fără auz, ținută de prof. dr. Constantin Tufan-Stan, va urma un recital de pian la patru mâini susținut de Raluca Miclăuș și Cristian Dumitriu.

Joi, 17 septembrie

ora 19 – online, înregistrare din Viena
Recital susținut de bas-baritonul Sorin Coliban (solist al Wiener Staatsoper, Volksoper Wien, Royal Opera House „Covent Garden” din Londra, Opera Bastille, Opera Garnier și Chatelet din Paris, Opera Monte Carlo, Santiago de Chille, Bayerische Staatsoper etc) și de pianistul Cadmiel Boțac (masterand la Universitatea de Muzică și Artă din Viena).

Vineri, 18 septembrie

ora 19 – Casa Bredicenilor
Expoziție de fotografie Nicoleta Onofrei, „Lombardia. Amintiri din izolare”

Sâmbătă, 19 septembrie

ora 19 – înregistrare din Paris
Recital de Bach, Rachmaninoff și C. Kastado. susținut de lugojeanca Oana Unc, violoncelistă a Orchestrei Naționale a Franței

Duminică, 20 septembrie

ora 19 – înregistrare din Munchen
oprana Laura Tătulescu (solistă a Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper din München, Carnegie Hall din New York, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino etc) și organistul lugojean Frantz Metz vor transmite un recital de muzică sacră.

Luni, 21 septembrie

ora 19 – Oamenii cetății, dialog Henrieta Szabo – IPS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj

Marți, 22 septembrie

ora 19 – Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie din Lugoj. Expoziția „Universul țesăturii tradiționale bănățene”, cu podoabe ale capului din subzona etnografică Lugoj-Făget,

Miercuri, 23 septembrie

ora 19 – înregistrare din Viena. Recital susținut de violonistul Mario Hossen (director artistic al Festivalului Internațional Varna Summer Music Fest, denumit de presa austriacă un Niccolo Paganini bulgar al muzicii) și violoncelista Liliana Kehayova.

Joi, 24 septembrie

ora 19 – Casa Bredicenilor. Mezzosoprana Aura Twarowska și pianista Raluca Miclăuș, recital Paolo Tosti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: