Lotul 3 de pe Autostrada A1 a fost, în sfârșit, deschis. Drum aproape șnur, de la Sibiu la Nădlac / VIDEO

lotul 3

Se poate circula, în sfârșit, pe lotul 3 de pe Autostrada A1. În regim de drum național și cu restricții, dar traficul a fost deschis, în sfârșit, la trei ani și jumătate de când șoseaua ar fi trebuit să fie gata. CNAIR a reziliat în vară contractul cu antreprenorul.

La jumătatea lunii august a fost deschisă circulația pe lotul 4 al Autostrăzii A1. Tot atunci s-a constatat că pe lotul 3, care ar fi trebuit, la rândul lui, deschis, sunt probleme mari. „Antreprenorul spaniol a primit o înștiințare de remediere pentru neconformitățile, pentru a le remedia într-o perioadă de 10 zile. Dacă nu le remediază, Compania de Autostrăzi va purcede la rezilierea contractului. Va prelua CNAIR lotul 3, va face acele remedieri care se pot face în zece zile și vom da în trafic și lotul 3, până la sfârșitul lunii august”, declara fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

Pe lotul 3 a lucrat asocierea SC Teloxim Con SRL – COMSA SA – Aldesa Construcciones SA – Arcadis Eurometudes SA. CNAIR a reziliat contractul la sfârșitul verii, susținând că lucrarea are neconformități majore.

Promisiuni ministeriale pentru lotul 3

Când și-a preluat mandatul, actualul ministru Lucian Bode spunea că traficul va fi redeschis, de principiu, înainte de sfârșitul anului. „Până la sfârşitul anului putem lua în discuţie tronsonul de autostradă. Lugoj-Deva lotul 3, care, dacă îmi permiteţi, se prezintă în următorul stadiu, vorbesc de cei 21 de kilometri: s-a depus un raport de expertiză pe componenta de drum, iar recomandarea din partea expertului este să se dea în trafic cei 21,1 kilometri de autostradă cu restricţii de viteză şi de tonaj”, afirma Bode.

Între timp, expertiza a constatat că sunt obligatorii și urgente remedieri la podul de pe Mureș. Acestea au fost executate în ultimele două săptămâni și acum a fost deschis, în sfârșit, traficul. Cu restricții, așa cum se estima.

Drum național, cu restricții de 80 km/h

„Deschidem la regim de drum național cu patru benzi de circulație, cu restricție de viteză de 80 de km/h, mai puțin trei lucrări de artă care sunt în supraveghere în continuare, unde viteza va fi de 60 de km/h și doar pentru vehiculele a căror masă totală este până în 7,5 tone. Sunt trei lucrări în supraveghere, conform expertizei tehnice privind comportarea în exploatare și atunci pentru a putea vedea acest lucru, viteza este redusă la 60 km/h. Se vor face lucrări de reparații menționate în expertiză de îndată ce condițiile meteo vor fi propice pentru astfel de lucrări”, a declarat luni Horațiu Simion, directorul interimar al DRPD TImișoara. Nu se știe când șoseaua va fi deschisă în regim de autostradă.

Contractul a avut o valoare de 690,1 milioane de lei, cu TVA, 85% fiind din fonduri de coeziune. Data de începere a lucrărilor a fost, conform fișei de proiect, 27 noiembrie 2013. Erau șase luni pentru realizarea proiectului tehnic, până la 27 mai 2014, și 24 luni pentru execuția lucrărilor, până la 27 mai 2016.

După deschiderea lotului 3, Autostrada A1 va putea fi folosită integral, mai puțin cei 10 km unde trebuie construite deja faimoasele tuneluri pentru urşi. Lucrările pentru acest tronson au fost scoase la licitaţie doar în vara acestui an.

About Post Author