LitVest intră în Versopolis, alături de festivaluri importante de literatură din Europa

litvest

foto: Facebook / Gheorghe Șfaițer

LitVest, festivalul de literatură organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, va avea o ediție cu numărul 13 cu noroc. Din 2024, el va fi inclus în Versopolis, o importantă rețea europeană de festivaluri de literatură. Aceasta înseamnă prestigiu, dar și bani.

Consilierii județeni au aprobat, în ultimul plen, acordul de parteneriat pentru Proiectul Versopolis 2025-2028, încheiat între Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și Beletrina Academic Press. Ce înseamnă acest lucru le-a explicat aleșilor Tudor Crețu, directorul BJT: „Este vorba de intrarea Festivalului Internațional de Literatură LitVest într-una dintre cele mai prestigioase rețele de festivaluri literare din Europa și din lume, care se numește Versopolis. Este vorba, în acest caz, de un proiect finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Beletrina Academic Press, o instituție de cultură din Slovenia”.

LitVst ajunge în acest an la ediția cu numărul 13. În 2023, festivalul a adunat, sub aceeasi umbrelă, atât „Pătura care citește”, cât și lectura inedită la lumina farurilor mașinilor de poliție. Literatura a ajuns și în penitenciar, unde s-a discutat despre libertate, în prezența unor foști deținuți și a scriitoriilor Burhan Sönmez și Erkut Tokman, din Turcia, și Radu Vancu.

„Acest festival de literatură se va alătura unor evenimente precum Festivalul de Literatură de la Rotterdam, care e cel mai important din Olanda, de Festivalul Goran’s Spring, cel mai important din Croația, și altor festivaluri de acest calibru. E singurul din România. Înseamnă (aderarea la Versopolis – n.r.) obținerea unei finanțări de aproximativ 10.000 de euro pe an, contribuția CJ Timiș, prin biblioteca județeană, fiind de circa 2.480 de euro pe an. Este vorba de o durată de patru ani, intervalul 2025-2028. Pe această durată va intra în vistieria culturală a județului suma de aproximativ 40.000 de euro și va crește, totodată, prestigiul LitVest, al bibliotecii, al CJ, pentru că va fi facilitată colaborarea cu scriitori de vârf din toată Europa”, a conchis Tudor Crețu.

About Post Author