Linked Culture. Turism, patrimoniu, Timișoara 2023 / PROGRAM

linked culture

A șasea ediție a conferinței de management și marketing cultural Linked Culture va avea loc în perioada 26 – 28 mai. Ea se va desfășura fizic, la Sala Multifuncțională a CJ Timiș și la Faber.community, dar va putea fi urmărită și live, online.

Tema dfin acest an este „Turism și patrimoniu”. Conferința își propune să aducă în discuție bune practici sustenabile de promovare și de integrare a patrimoniului și de creare de experiențe de turism cultural. Asta, mai ales în contextul în care, în 2023, Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Vor participa operatori și instituții culturale relevante pentru domeniul patrimoniului material și imaterial, operatori turistici, asociații profesionale și sectorul non-profit.

„Avem nevoie de o discuție onestă despre turism cultural, mai ales că pandemia ne-a crescut pofta de plimbat prin țară și / sau la un zbor distanță. Pentru că un concert, festival sau chiar o sticlă de vin pot fi pretexte suficiente pentru făcut bagajele”, explică Oltea Zambori, organizator, din partea BMagency.

Tema din acest an pentru Linked Culture vine, așadar, după doi ani de pandemie, în care turismul intern s-a dezvoltat și a pus pe hartă locuri mai puțin cunoscute. „În același timp, nu mai departe de mâine, Timișoara 2023 ne va da o unitate de măsură nouă pentru succesul turismul cultural. Haideți să vedem împreună ce și cum măsurăm. Linked Culture este platforma care aduce la un loc acele sectoare culturale, instituții și stakeholderi care au know-how-ul și experiența relevante pentru a face TM2023 o destinație memorabilă pentru turiștii culturali”, spune Vlad Tăușance, curatorul conferinței.

Programul conferinței

Joi, 26 mai, Sala Multifuncțională a CJ

Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „De ce are patrimoniul material nevoie de evenimente?”
Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „O viziune regională pentru turism cultural”
Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „Cum se construiește un traseu de turism cultural”
Masterclass – Impactul festivalurilor de film în strategiile de turism cultural
Masterclass – Via Transilvanica – model de turism inclusiv și participativ
Masterclass – festivaluri majore în situri istorice

Vineri, 27 mai, Sala Multifuncțională a CJ

Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „Turismul cultural în rural”
Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „Muzeele etnografice și turismul cultural”, organizată în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra Sibiu
Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „Mișcările anti-turiști și conservarea patrimoniului cultural (i)material”
Masterclass – Brandul cultural, între orgolii și consum
Atelier de formare – dezbatere moderată cu tema „De ce ne e frică de manele?”

Sâmbătă, 28 mai, Faber.community

Atelier de co-creare – ghidul „Decalog al turismului cultural sustenabil – Timișoara 2023”
Atelier de co-creare – conținut digital pentru promovarea patrimoniului material și imaterial local prin intermediul a minimum 10 itemuri de conținut publicabile de platformele digitale