Linia 7 tramvai nu va fi modernizată prea curând. Primăria vrea să ducă măcar Armoniile pe acolo

Dacă mergeți cu tramvaiul pe linia 7, nu se poate să nu fi sesizat balansul garniturilor pe anumite porțiuni, mai ales în zona Fratelia. Linia e nemodernizată și nici nu pare că primăria are vreun plan pentru înlocuirea ei foarte curând. Urmează însă, cândva, construirea unui nou punct trafo.
Timișoara are în jur 40 de tramvaie noi, cumpărate de la producătorul turc Bozankaya, dar acestea nu pot circula pe toate traseele din oraș. De vină e linia-cale rămasă nemodernizată în unele cartiere.
„Sunt mai multe zone în Timișoara în care linia-cale este într-o stare tehnică foarte proastă sau infrastructura edilitară de suport, aici mă refer la punctele trafo, nu permit circulația tramvaielor moderne. O astfel de locație este continuarea de la AEM până în dreptul stadionului, era vechea buclă de întoarcere. Avem un studiu de fezabilitate în lucru cu cei de la STPT și probabil în următorii doi ani întreaga linie-cale, cu fir contact și toată infrastructura edilitară, atât în sensul de la AEM, cât și prelungirea până la stadion, va fi înlocuită, în așa fel încât tramvaiul să poată circula în acea zonă și să nu mai avem probleme”, explică viceprimarul Ruben Lațcău.
În sensul de AEM mai e o problemă, susține acesta. „Traversele de sub linia cale sunt de lemn, unele sunt putrezite. Acum câțiva ani, o administrație trecută a luat decizia să irige iarba de sub linia de tramvai. Asta a dus la accelerarea putrezirii acelor șine și la accelerarea degradării stării tehnice a infrastructurii cale. O vom înlocui în întregime în această zonă”, continuă Lațcău.
Se face punct trafo nou, măcar pentru Armonii
Linia 7, care face legătura între Calea Torontalului și Fratelia – Șagului este, probabil, cel mai lung traseu nemodernizat din oraș. Sunt porțiuni pe care balansul tramvaielor este simțit puternic de călători. O vreme, pe aici au circulat și garnituri Armonia, dar acum nu sunt decât din cele vechi, nemodernizate.
„Mai este zona Ana Ipătescu, acea zona continuare înspre Aluniș, unde circulăm doar cu tramvaiele vechi, din două motive. Un motiv ține și de calitatea liniei-cale, adică șina nu este într-o stare foarte bună. În această zonă, problema mai mare este dată de alimentarea cu electricitate. STPT, SMTT și Primăria Timișoara doresc, anul acesta, anul viitor, să construiască un nou punct de transformare undeva în zona Ana Ipătescu – Aluniș. Avem mai multe locații de analiză. Vrem să îmbunătățim alimentarea firului contact și să putem să introducem și pe acea zonă tramvaie, dacă nu cele mai noi tramvaie, măcar Armoniile”, spune viceprimarul.
În ianuarie 2024 am întrebat la Primăria Timișoara dacă există vreun proiect care vizează reabilitarea liniei 7 tramvai. Răspunsul a fost că municipalitatea caută soluții de finanțare pentru o astfel de investiție.
Vă reamintim, cu bani europeni au fost reabilitate, în ultimii ani, Calea Bogdăneștilor, unde a fost reînființată linia 5, bd. Cetății și Calea Stan Vidrighin. Toate cele trei proiecte au fost inițiate de administrația Robu și finalizate în ultimii patru ani.