Licitația pentru PT și execuție la autostrada spre Serbia ar putea fi lansată în primăvară

serbia

foto: Arhivă

Licitația pentru desemnarea firmei care să proiecteze și să construiască autostrada Timișoara – Moravița ar putea fi lansată la începutul anului viitor. Momentan, SF-ul așteaptă să primească avizul de mediu.

În luna iunie, Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia au semnat un acord pentru stabilirea conexiunii autostrăzii Timişoara – Moraviţa cu drumul de mare viteză Belgrad – Vatin. Noua șosea va avea 73 de kilometri și dacă totul merge bine, construcția va începe în vara anului viitor.

Banii pentru construcție vin din fonduri europene, pentru că proiectul face parte din masterplanul de transporturi al României. Mai lipsea doar acest memorandum între România şi Serbia, astfel încât să poată fi construită o autostradă, nu un drum expres. Potrivit proiectului, va exista un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, acesta urmând să fie construit la aproximativ 1,5 kilometri faţă de cel existent deja la Moraviţa.

Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, pare optimist. El spune că studiul de fezabilitate mai are de primit un aviz.

„După cum știți, guvernele vin și pleacă, la final rămâne doar o poză. Să terminăm rapid, sper ca în această iarnă, în decembrie, în ianuarie, există niște condiționalități legate de avizul de mediu, pentru Timișoara – Moravița, astfel încât să avem și cu eliberarea acestui aviz de mediu, să putem să scoatem la licitație, pe FIDIC galben, proiectare și execuție, în primăvară, această autostradă”, a Grindeanu.

CNAIR şi Ministerul Transporturilor au semnat în august 2019 contractul de finanţare pentru studiul de fezabilitate. Acesta costă aproape 15 milioane de lei, din care 85% contribuția Uniunii Europene, și ar trebui să fie gata în perioada următoare.

About Post Author