Licitația de pe autostrada Craiova – Lugoj, anulată ilegal. Din nou, Drulă vs. Grindeanu

a1

foto: Arhivă

Ministrul Sorin Grindeanu a anulat ilegal licitația pentru studiul de fezablitate al autostrăzii Craiova-Lugoj. Decizia aparține Consiliului National pentru Soluționarea Contestațiilor, care a admis acțiunea companiei franceze Egis.

La finele lunii martie, Compania de Autostrăzi a anulat o licitație ca și încheiată pentru proiectarea autostrăzii A6, de la Craiova la Lugoj, prin Drobeta Turnu Severin. Motivul ar fi fost că traseul s-ar fi suprapus, pe aproximativ 30 kilometri, cu un alt proiect, de la Craiova la Târgu Jiu. Potrivit notificării din SEAP, decizia a fost luată deoarece „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Suma maximă oferită era de 151,1 milioane de lei, cu TVA. Oferta câștigătoare, depusă de asocierea Egis Romania SA – Search Corporation S.R.L.– Italrom Inginerie Internațională SRL – Geostud S.R.L. – ECO Geodrum S.R.L. – Egis International SAS, era mult mai mică, de 110 milioane de lei, cu TVA. Drumul expres ar trebui să aibă 250 de km, iar durata contractului este de 43 luni. În decizia de anulare a licitației comunicată părților, CNAIR susținea că este în „imposibilitatea de a adopta măsuri corective” încât să nu existe „consecințe negative asupra bugetului de stat și a fondurilor europene”.

Drulă, din nou despre „ministrul anti-infrastructură Grindeanu”

Egis a contestat raportul de anulare a licitației, iar Consiliul National pentru Soluționarea Contestațiilor i-a admis contestația. „CNSC a decis: ministrul anti-infrastructură Grindeanu a anulat ilegal licitația pentru SF-ul autostrăzii Craiova-Lugoj. Este incredibil cum poate acest om să încurce proiectele mari de infrastructură. Reamintesc că anul trecut, am făcut pentru prima dată în istoria de după ‘89, pași concreți pentru realizarea legăturii rutiere Craiova – Turnu Severin – Herculane – Caransebeș – Lugoj. Am lansat licitația pentru proiectarea acestei autostrăzi (un studiu de fezabilitate cu nivel mare de detaliu). Acum 3 luni, când eram aproape de semnarea contractului (mai era de rezolvat doar un ultim termen între participanți la Curtea de Apel), ministrul anti-infrastructură Grindeanu a decis să anuleze ilegal licitația”, notează, pe Facebook, deputatul USR de Timiș Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor.

Potrivit acestuia, „noua licitație se va anula automat, pentru că cea veche se repune pe făgaș”. „Răul făcut s-ar putea opri aici dacă Grindeanu nu decide să prelungească blocajul prin atacarea deciziei CNSC. Când nu știi să construiești, dărâmi ce-au făcut alții”, conchide Drulă.

About Post Author