Liceul Lenau: de la fațada neterminată de 7 ani, la super-campusul de 12 milioane de euro

lenau

Liceul Lenau este beneficiarul celor mai mulți bani de dezvoltare, veniți de la bugetul local. Va exista un campus nou, de secol XXI, va fi reamenajată clădirea unui fost liceu și, cândva, va fi gata și fațada vechiului sediu de pe strada Gheorghe Lazăr. Una peste alta, vorbim despre aproximativ 17 milioane de euro pentru toate aceste lucrări.

Primăria Timișoara a primit, în 2013, 400.000 de euro prin programul KfW al Băncii de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei. Banii erau pentru lucrări la acoperiș, fațada exterioare și curtea interioară. Șantierul n-a fost însă unul cu noroc, pentru că firma a intrat în insolvență și lucrările s-au oprit foarte repede. În perioada 2014-2015 s-a început un nou șantier, cu bani de la bugetul local, „comutat” însă pe fonduri UE. A fost con solidată clădirea, s-a schimbat tâmplăria, s-au cumpărat mobilier și echipament. A costat în jur de 6,7 milioane de lei, însă fațada nu e gata nici acum. Au fost probleme cu licitația, a trebuit refăcută documentația și abia în decembrie 2019 a fost semnat un contract de execuție.

Lucrarea a fost câștigată la licitație de Alex-Dia Construct, care va primi două milioane de lei și trebuie să termine în opt luni. Momentan nu se lucrează, deși pe imobil au fost montate deja de mai multă vreme schele. Sunt și materiale de construcție, lipsesc însă muncitorii. Oricum, sunt examenele de Evaluare Națională și, în perioada lor, nu se face nimic. Alex-Dia Construct lucrează pentru primărie și pe str. Vasile Alecsandri 1, unde șantierul e aproape gata, dar și la Opera Română.

Campus de secol XXI

„Perla coroanei” în materie de educație pentru Primăria Timișoara va fi însă noul campus Lenau, din zona Oituz. În septembrie 2019 a fost pusă piatra de temelie și, până acum câteva săptămâni, au lucrat doar arheologii. Acum au intrat în pâine și cei de la Constructim, care vor face această construcție. Totul ar trebui să fie gata în doi ani, adică undeva în 2022. Investiția, suportată de la bugetul local, este de aproape 60 de milioane de lei, cu TVA. Vorbim despre un campus pe o suprafață de peste un hectar, cu clădiri în care vor fi 48 de săli de clasă, diverse laboratoare, sală de sport, bibliotecă convențională și bibliotecă digitală. Aici vor învăța peste 1.200 de elevi din clasele I-VIII.

Un vechi liceu, amenajat cu peste 2 milioane de euro

Tot pentru Liceul Lenau va fi reabilitat și fostul Colegiu Ion Mincu, de pe str. Gh. Lazăr nr. 22-30. Consilierii locali au aprobat, în această primăvară, devizul general de lucrări, care prevede o sumă de 11,37 milioane de lei, cu TVA. Documentația DALI, realizată de Bau Proiect SRL, spune că imobilul în care învață acum elevi din clasele V-VIII este foarte degradat și are nevoie de intervenții. Sunt, de fapt, trei corpuri de clădire, cu acces separat. Vorbim despre reabilitare completă, refacerea izolării termice și asanarea subsolului tehnic, Banii vor veni din bugetul local.

Când toate acestea vor fi gata, Primăria Timișoara va fi investit, în total, în clădirea veche, în noul campus școlar și fostul colegiu, undeva la peste 80 de milioane de lei. Adică aproximativ 17 milioane de euro. De pe băncile de la Liceul Lenau au plecat în lumea largă doi laureați de Nobel: Herta Müller și Stefan W. Hell.