Librăria La Două Bufnițe, premiată de Radio România Cultural

la două bufnițe

Un premiu special pentru literatură pe anul 2020, de la Radio România Cultural. E cea mai recentă distincție pe care și-o trec în catastif Oana Doboși și Raluca Selejan, cele „două bufnițe” cu librărie la Timișoara. E semn că, și în vremuri nu întotdeauna prietenoase, un lucru făcut cu suflet contează.

„Mulțumim pentru premiu, Radio România Cultural! Câteodată când crezi că ești singur, ți se aduce aminte că nu e chiar așa”, a notat, luni seară, pe Facebook, Raluca Selejan. S-a întâmplat la puțin timp după ce, pe scena Teatrului Odeon, în București, alături de Oana Doboși, a primit premiul special pentru literatură pe anul 2020.

Librăria La Două Bufnițe s-a deschis în 2016, la începutul lunii decembrie. Absolvente de Litere. Raluca Selejan și Oana Doboși au făcut, în zona Pieței Unirii, un loc care a devenit acasă… departe de casă nu doar pentru ele, ci și pentru cei care încă mai cred în puterea cuvântului. La evenimentele organizate aici de-a lungul timpului au participat scriitori din România, din Germania, Austria, Ungaria, Serbia, SUA, Islanda, Croația sau Portugalia. Duminica se citesc povesți, iar pe rețelele de socializare se fac recomandări de cărți.

E mai mult decât o librărie

Ultimii doi ani au fost grei pentru toată lumea. Iar librăriile, oricum la coada importanței pentru foarte mulți, abia au reușit să respire. Pentru o librărie independentă a fost și mai greu, dar „bufnițele” s-au reorientat: au vândut cărți la fereastră și au livrat comenzi acasă. Anul 2021 a fost poate chiar mai greu, fiindcă în toate a domnit haosul.

Acum, când restricțiile au fost ridicate, la „bufnițe” au fost reluate lansările de carte cu public, iar oamenii vin să se revadă, să povestească și să se bucure de împreună. Dincolo de rafturile pline de cărți, unde vii să iei una și pleci, de aproape de fiecare dată, cu mai multe, cel mai important lucru e, de fapt, comunitatea creată aici. Pentru că, la „bufnițe”, nu ești niciodată singur.