Les Films de Cannes: patru zile de filme și mulți invitați, la Timișoara / PROGRAM

Les Films de Cannes

Eveniment pentru cinefilii din Timișoara, la finele săptămânii. Are loc o ediție specială a festivalului Les Films de Cannes, care aduce în prim-plan cinematografia semnată de femei. Vor fi nu mai puțin de 18 filme, iar o parte din protagoniste, regizoare și actrițe, vor veni la proiecții.

Între 19 și 22 octombrie, Les Films de Cannes à Timișoara aduce în prim-plan cinematografia semnată de femei. Zece din cele 18 lungmetraje inclus în program sunt regizate de cineaste din Austria, Franța, Tunisia, Italia: Jessica Hausner, Justine Triet (Palme d’Or), Maïwenn, Kaouther Ben Hania (cel mai bun documentar la Cannes 2023), Catherine Corsini, Delphine Gleize, Iris Kaltenback și Lubna Playoust. Maïwenn vine la proiecția de deschidere, cu „Jeanne du Barry”, pe care o prezintă actrița Alina Șerban. Vor fi prezente la Timișoara, de asemenea, Chiara Malta, Delphine Gleize, Catherine Corsini și Lubna Playoust.

Spectatorii timișoreni vor putea viziona și un calup de scurtmetraje din România, regizate de Dana Rogoz, Catrinel Dănăiață și Laura Baron, prezente și ele la Timișoara.

Les Films de Cannes à Timișoara are loc în perioada 19 – 22 octombrie, la cinematografele Timiș și Victoria, iar biletele pot fi cumpărate din rețeaua Eventbook.

Ateliere și conferințe

Conferința Gender Equality in Cinema se va desfășura sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16, și își propune o discuție despre egalitatea de șanse în cinema, de la contextul internațional la cel local, din punctul de vedere al unor regizoare, producătoare, actrițe, directoare de casting, școli de film.

La conferință participă regizoarele Delphine Gleize și Catherine Corsini, Chiara Malta din Italia, Catrinel Dănăiață, Laura Baron, Dana Rogoz, în dublă postură, de actriță și regizoare, actrița Anamaria Marinca, directoarea de casting Ulrike Müller, și Julia Patry, reprezentantă a platformei de casting filmmakers.eu cu perspectiva unei tinere mame active în lumea castingului.

Managing Talents, programul destinat actorilor din cadrul Les Films de Cannes, oferă două masterclass-uri cu Ulrike Müller și Julia Patrya. Actorul și trainerul de actorie Julien Javions va susține un workshop interactiv. Mai multe detalii, AICI.

PROGRAM

Joi, 19 octombrie

Cinema Timiș

ora 19 – Gala de deschidere, urmată de proiecția filmului „Jeanne du Barry”, Maïwenn

Cinema Victoria

ora 18 – Sur L’Adamant, de Nicolas Philibert

Vineri, 20 octombrie

Cinema Timiș

ora 18 – Only the Rivr Flows, de Wei Shujun
ora 20,30 – Anatomie d’un chute, de Justine Triet

Cinema Victoria

ora 18 – Discuție despre influența cinemaului feminin, cu Adina Baya, urmată de proiecția filmului „Victoria”, de Justine Triet
ora 21 – Le Ravissement, de Iris Kaltenback

Sâmbătă, 21 octombrie

Cinema Timiș

orele 10 – 13 – Managing Talnts
ora 15 – Linda veut du poulet!, de Sebastian Laudenbach
ora 17,30 – La passion de Dodin Bouffant, de Tran Anh Hung
ora 20,30 – Le Retour, de Catherine Corsini

Cinema Victoria

ora 14 – Scurtmetraj
orele 16 – 18 – Conferință Gender quality in cinema
ora 18,30 – Carnages, de Delphine Gleize
ora 21,30 – Four Daughters, de Kaouther ben Hania

Duminică, 22 octombrie

Cinema Timiș

orele 10 – 14 – Managing Talents
ora 15 – Fallen Leaves, de Aki Kaurismaki
ora 17,30 – Perfect Days, de Wim Wenders
ora 20 – About Dry Grasses, de Nuri Bilge Ceylan

Cinema Victoria

ora 15 – The Old Oak, de Ken Loach
ora 17,30 – Club Zero, de Jessica Hausner
ora 20 – Chamber 999, de Lubna Playoust

About Post Author