Legendarul Adam Michnik și istoricul Adrian Cioroianu deschid FILTM 2019 / PROGRAM

filtm

Se anunță zile interesante pentru iubitorii de literatură din Timișoara Începe, și încă în stil mare, Festivalul Internațional de Literatură – FILTM. Tema? Relația dintre libertate și creația literară.Prima dezbatere îi are ca invitați pe Adam Michnik și Adrian Cioroianu.

Miercuri, 23 octombrie, începe a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”. Timp de trei seri (23, 24 și 25 octombrie, începând cu ora 19), Sala Barocă a Muzeului de Artă va fi gazda unor dezbateri care se anunță spectaculoase. Ultima întâlnire este programată în 26 octombrie, de la aceeași oră, la librăria independentă „La Două Bufnițe”.

Tema ediției 2019 a FILTM este relația dintre libertatea istorică, socială, economică și creația literară. Vor vorbi despre asta Adam Michnik, Adrian Cioroianu, Evgheni Vodolazkin, José Luís Peixoto, Lucian Dan Teodorovici, Andrei Codrescu, Nora Iuga, Constantin Abăluță, Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu.

Program

Miercuri, 23 octombrie
Cele trei chipuri ale memoriei: înțelegere, asumare, iertare
Deschiderea celei de a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” – Robert Şerban, Președintele Festivalului
Dialog Adam Michnik (Polonia) – Adrian Cioroianu (România), moderat de Magda Grădinaru, editor coordonator Ziare.com
Dialog cu publicul

Joi, 24 octombrie
Romanul Frankenstein: trei ipostaze ale literaturii care se naște în cimitirul istoriei
Lectură publică Evgheni Vodolazkin (Rusia), fragment din romanul „Aviatorul” (traducere și note de Adriana Liciu, Editura Humanitas Fiction, 2017)
Lectură publică José Luís Peixoto (Portugalia), fragment din romanul „Scrabble” (Abraço), tradus în limba română de Simina Popa
Lectură publică Lucian Dan Teodorovici, fragment din volumul „Povestiri în acrilice” (titlu provizoriu), proiect în pregătire, realizat în colaborare cu artistul vizual Felix Aftene)
Dialog, moderat de Mihaela Dedeoglu, realizatoarea emisiunii „Zebra” de la RFI România
Dialog cu publicul

Vineri, 25 octombrie
Avangarda continuă: experimentul liric, o misiune de-o viață
Lectură publică Andrei Codrescu (Statele Unite ale Americii), selecție de poeme din volumul „Metroul F: doi ani pe românește” (Editura Scrisul Românesc, 2019)
Lectură publică Nora Iuga, selecție de poeme din volumele publicate de-a lungul timpului
Lectură publică Constantin Abăluță, selecție de poeme din volumul aflat în pregătire, cu titlul „Lucruri și oameni”
Dialog, moderat de scriitorul Robert Șerban
Dialog cu publicul

Sâmbătă, 26 octombrie
Scânteia care aprinde torța: muza care nu tace
Dialog Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu, moderat de scriitorul Alexandru Potcoavă
Dialog cu publicul
Încheierea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”

About Post Author