Legea mirosurilor există, dar momentan e degeaba. Nu poate fi aplicată

Legea mirosurilor, adoptată de parlament anul trecut, nu poate fi încă pusă în aplicare. În „bunul” stil românesc, ea nu are nici acum norme de aplicare. În cel mai fericit caz, actul normativ ar putea produce efecte spre sfârșitul lui 2021.

legea mirosurilor

E aproape un an de când parlamentul a adoptat Legea mirosului, un proiect propus de actualul consilier local USR Rodica Militaru. Actul normativ permite, printre altele, Gărzii de Mediu să ia probe de aer pe care să le trimită către un laborator autorizat. Se poate stabili astfel gradul de disconfort olfactiv și, în consecință, pot fi date și amenzi. Acestea pot ajunge la 30.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 80.000 de lei pentru cele juridice. Nu vor mai putea fi construite nici zone rezidențiale lângă gropi de gunoi sau ferme de porci.

Și totuși, legea rămâne încă în stadiul de… dorință. Inițiatoarea ei explică de ce nu poate fi încă aplicată.

„La 1 aprilie a fost o dezbatere publică asupra normelor pentru Legea mirosurilor. Nu suntem foarte încântați de o parte din aceste norme. Sperăm să se țină cont la Ministerul Sănătății mai ales de observațiile trimise de foarte mulți oameni interesați. O parte au fost trimise de institute de cercetare în domeniul calității aerului”, spune Rodica Militaru.

XXX

Una dintre prevederile controversate din aceste norme cere studii pentru determinarea modului în care poluarea dăunează sănătății.

„Așa cum este, în momentul de față, Anexa 1 din aceste norme, lucrurile sunt puțin amestecate. Se intervine doar dacă se dovedește o afectare a sănătății omului. Or, afectarea asta se dovedește în ani de zile, cu studii. Deci nu intervii 10 ani? Asta ne dorim foarte mult să schimbăm și sperăm să reușim”, afirmă consilierul local.

După adoptarea normelor într-o formă care să se apropie de ideea inițiatorilor legii, mai durează. „Dacă apar normele, sunt șase luni timp de conformare, după care acestea se aplică”, conchide Rodica Militaru.

About Post Author