Lege nouă pentru carantină și izolare, adoptată de guvern. Trebuie să ajungă în parlament

carantină

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, proiectul de lege privind carantina și izolarea. Acesta este necesar după decizia Curții Constituționale. Carantina și izolarea au acum alte definiții. Legea trebuie discutată în parlament.

Potrivit actului normativ adoptat de guvern, carantina se va referi la persoane sănătoase, iar izolarea, la persoane infectate, fiind prevăzută internarea. Este nevoie de o nouă lege după ce, săptămâna trecută, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei potrivit căreia este neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

Citește proiectul de lege privind carantina și izolarea.

CCR a considerat că textele de lege sunt „lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale”. Judecătorii CCR au ajuns, de asemenea, la concluzia că instituirea carantinei prin OUG reprezintă „o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale”.

Definiții noi pentru carantină și izolare

„Carantina persoanelor” este măsura de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane. „Carantina bunurilor” este o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare. „Izolarea” este măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen.

Cine intră în carantină și cine în izolare

Vor intra în carantină persoanele sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:

  • vin din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, conform datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
  • au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infecto-contagioasă

Izolarea se instituie pentru persoanele cu semnele și simptomele sugestive pentru bolile infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a guvernului sau persoanele purtătoare de agenți patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, conform reglementarilor în vigoare. Izolarea la domiciliu sau locația declarată se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a guvernului, în funcție de rata de transmisibilitate și contagiozitate și capacitatea unităților sanitare.

Carantina pentru persoanele sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, persoanele suspecte de a fi infectate sau persoanele care au venit în contact cu persoane confirmate de îmbolnăvire se decide prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea grupului de suport tehnico-științific. Măsura se pune în aplicare de către Ministerul Sănătății și unitățile subordonate MS prin ordin al ministrului Sănătății.

Trebuie să treacă prin parlament

În ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, 550 pacienți cu COVID-19 au solicitat externarea din spital. Nu toți aceștia erau asimptomatici.

Pentru ca legea să intre în vigoare, ea trebuie adoptată de parlament. Premierul Ludovic Orban va solicita ca acest lucru să fie făcut în regim de urgență. „Nu ştiu de vreo altă ţară să se fi întâmplat ce s-a întâmplat în România. Avem acest proiect de lege şi va trebui să convingem parlamentarii că e vital să dezbatem cât mai rapid şi să-l adoptăm, pentru a avea toate instrumentele necesare la dispoziţie ca să apărăm viaţa şi sănătatea românilor”, a spus acesta.

About Post Author