La UVT, Cultura este Capitală. Trei zile pline, la finalul TM2023 / PROGRAM

uvt

În perioada 8-10 decembrie, când Timișoara marchează închiderea programului de Capitală Europeană a Culturii. Universitatea de Vest a pregătit mai multe evenimente destinate timișorenilor de toate vârstele.

Acest moment important reprezintă nu doar încheierea unui capitol remarcabil în istoria culturală a Timișoarei, ci și o oportunitate de a reflecta asupra trecutului nostru, cu accent pe un eveniment cu mare încărcătură simbolică – Revoluția din 1989.

„Programul «La UVT, Cultura este Capitală» se încheie, la final de an, cu mai multe expoziții, dezbateri și proiecții, cu accent special asupra simbolisticii zilelor comemorative ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara”, transmite rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Vineri, 8 decembrie

Vineri, 8 decembrie, liceenii sunt invitați la un eveniment unde vor putea afla mai multe detalii despre Revoluția din Decembrie 1989, într-un dialog cu Vasile Popovici, unul dintre martorii și actorii acelor momente istorice. Evenimentul intitulat „Revoluția de la Timișoara” va avea loc la Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”, de la ora 11.

Tot vineri are loc turul ghidat „Memoria zilei de 17 decembrie”, cu Marcel Tolcea, scriitor și profesor la Universitatea de Vest, care va vorbi despre evenimentele și locurile care au marcat acele zile dramatice. Turul va avea loc începând cu ora 13, iar punctul de pornire va fi Consiliul Județean Timiș. Turul este gratuit și se adresează liceenilor, care vor avea ocazia să cunoască mai bine istoria orașului lor.

În 8 decembrie va avea loc și vernisajul expoziției de pictură – grafică „Fie să renască”. Evenimentul va prezenta lucrări semnate de Valeriu Sepi și Nicolae Covaci. Deschiderea expoziției are loc la ora 16, în holul central din fața Aulei Magna din UVT.

Sâmbătă, 9 decembrie

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), în parteneriat cu UVT, deschid o expoziție omagiu – „Eroi fără glorie”, dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au pregătit și au făcut posibilă Revoluția din decembrie 1989. Aceasta poate fi vizitată începând din 9 decembrie, ora 12, la parterul UVT.

Tot în această zi are loc dezbaterea „Revoluția pe înțelesul tinerilor”. Profesori universitari, cadre didactice din învățământului preuniversitar, inspectori școlari și elevi dezbat felul în care poate și trebuie să fie abordată în școli și licee tema Revoluției. Dezbaterea va fi moderată de Vasile Popovici și Mădălin Bunoiu și va avea loc în sala A01 din UVT, de la ora 13.

Tot sâmbătă vă invităm să luați parte la un nou eveniment marca „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, la Cinema Victoria. Începând cu ora 16, alături de Adriana Babeți și invitații săi, cei prezenți vor viziona trei episoade din seria captivantă care a cucerit deja inimile publicului. „Cafeină pe Bega” surprinde câteva momente spectaculoase din istoria cafenelelor în Timişoara, marcând mai multe premiere de pe teritoriul actual al României.

Programul continuă cu cel mai nou episod al seriei de documentare, „Cetatea dulce”, care pornește de la povestea machetei dulci a cetăţii Timişoara oferită în 1716 la Viena prinţului eliberator Eugen de Savoya, iar apoi reconstituie istoria artei cofetarilor timişoreni până azi (de la Kandia la artizanii ciocolatieri italieni din prezent). Accesul la eveniment este liber, pe bază de rezervare.

Duminică, 10 decembrie

Sunteți așteptați la proiecția filmului „Timișoara: Decembrie 1989”, regizat de Ovidiu Bose Paştină, de la ora 18, la Cinema Victoria. Este primul documentar despre Revoluția din Timișoara, realizat la începutul anului 1990 și produs de Sahia Film.

Filmul a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Documentar Neubrandenburg din Germania și a fost prezentat la festivalurile de film de la Berlin și München. La Festivalul de Film de la Yamagata din Japonia, a fost selecționat printre cele mai bune documentare ale lumii.

Evenimentul este deschis publicului larg, în limita capacității, fără a fi necesare bilet sau rezervare. Proiecția va fi urmată de un dialog intitulat „Decembrie ’89: Drumul spre Europa”, la care vor lua parte Vasile Popovici, Cătălin Ranco Pițu, Corneliu Vaida, Geanina Jugănaru și David Secoșan.

About Post Author