La Uszoda se joacă baschet. Nimic încă despre refacerea fostului ștrand

uszoda

După mai bine de doi ani de când vorbea despre o amenajare temporară la Baza Uszoda, primarul Dominic Fritz anunță că acolo se joacă baschet. Nu în zona bazinelor, ci pe terenul xtrior. Toamna trecută ar fi trebuit lansată o licitație pentru proiectare, însă aceasta nu s-a concretizat. Deși întocmirea documentației este menționată în raportul de activitate al primarului pe 2022.

„Unele vise durează mai mult până devin realitate. Baza Uszoda e din nou deschisă comunității. Primii jucători de baschet deja au testat noile coșuri. Generații de timișoreni au amintiri extraordinare cu acest loc emblematic al Timișoarei, până când Uszoda a devenit o ruină. Acum 2 ani, am scos de aici peste 100 de tone de gunoaie. Acum, Uszoda așteaptă timișoreni dornici de mișcare și socializare”, a notat, pe Facebook, primarul Dominic Fritz.

Este vorba, practic, de vechiul teren de baschet de la stradă, nu de zona propriu-zisă a bazinelor, unde, în iulie 2021, Fritz promitea o amenajare temporară, de vară, realizată cu ajutorul studenților de la Arhitectură.

„Vom demola vechile garduri prefabricate din beton, vom reface zona verde și vom amenaja o nouă zonă de relaxare, vom reface terenurile de sport, vom amplasa garduri de protecție a construcțiilor vechi, iar în bazinul mare vom amplasa elemente modulare pentru un amfiteatru temporar în care se vor putea juca piese de teatru sau vor putea fi proiectate filme”, transmitea edilul șef.

Teoretic se căuta proiectant pentru „regenerare urbană” la Uszoda

S-a făcut, într-adevăr, curățenie, dar… nimic altceva. În octombrie 2022, la „anunțuri intenție” în SEAP apăreau „servicii de proiectare (etapa DALI + PT) și asistență tehnică din partea proiectantului în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție «Regenerare urbană Zona Uszoda – Faza I»”. Suma estimată: puțin sub 600.000 lei, cu TVA. Data la care ar fi trebuit deschisă efectiv procedura era 19 octombrie 2022.

Aceasta nu se regăsește însă ca atare în SEAP sau poate n-am găsit-o noi. Totuși, procedura nu pare să fi fost lansată anul trecut, pentru că, în raportul de activitate al primarului, publicat în aprilie 2023, este notat doar că „în vederea implementării acestui proiect, Serviciul Documentații Proiecte a realizat documentația privind achiziţia serviciilor de proiectare (faza DALI+PT) și asistență tehnică din partea proiectantului în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție și aceasta a fost transmisă către Biroul Achiziții Publice”.

uszoda

Fostul ștrand Uszoda a fost un important centru de natație al Timișoarei și a ajuns în proprietatea primăriei în 2016. În 2017, fostul primar Nicolae Robu se gândea să-l demoleze, dar ulterior s-a răzgândit. Asta, probabil și pentru că, fiind vorba de o bază sportivă, deși în ruină, avea un statut special. Ultima idee a lui Robu, și ea nematerializată, viza „un parking suprateran, care sus să aibă un bazin de înot și un teren de baschet”.

Oricum, dacă aveți amintiri de la Uszoda, de pe vremea când nu era totul o ruină, le puteți relata pe pagina de Facebook a primarului. „Să ne bucurăm toți de ele”, cum notează acesta.

About Post Author