La Timișoara se vor face din nou operații pe inimă la copii. După 17 ani de pauză

inimă

La Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Timișoara vor fi reluate, după mulți ani, operațiile pe inimă la copii. Se va întâmpla în câteva săptămâni, timp în care vor fi rezolvate mai multe detalii de natură… logistică. Mitropolia Banatului va da și ea o mână de ajutor.

După aproape 20 de ani, la Timișoara vor fi reluate intervențiile chirurgicale pe inimă la copii. Acestea au fost realizate la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) până în 2004. La acea vreme a fost invocată nerespectarea procedurilor de către echipa de chirurgi, care ar fi operat în condiții improvizate.

La Timișoara au fost, la începutul săptămânii, doi specialiști în domeniu. Este vorba despre prof. dr. Alessandro Frigiola și prof. dr. Tammam Yousef, de la Spitalul San Donato, Milano, coordonatorii Misiunii de Dezvoltare și Implementare a Chirurgiei Cardiace Pediatrice la IBC Timișoara. Programul este în derulare de mai bine de doi ani, sub „umbrela” Ministerului Sănătății.

„În 2019 am primit 12 locuri pentru copii și patru pentru terapie intensivă. Clădirea a fost terminată în 2012, la nivelul 3. Avem două săli de operație echipate”, explică șeful secției de Chirurgie Cardiacă Adulți și Copii, prof dr Marian Gașpar.

„Partea cea mai dificilă este resursa umană”

Procedurile ar putea fi reluate chiar în câteva săptămâni. „Dispunem de o infrastructură foarte bună, am reușit prin bani de investiții obținuți fie de la Ministerul Sănătății, dar majoritatea prin proiecte europene, să avem o aparatură, așa cum afirmau și italienii, pe care nu o au nici măcar ei în țara lor. Partea cea mai dificilă este resursa umană, care necesită timp. Sperăm ca în noiembrie să demarăm deja aceste acțiuni. Între timp vom mai angaja personal, avem oameni trimiși deja la formare, în Italia, în București și Târgu Mureș.

Cred că, începând prin proceduri mai simple, inițial, vom reuși să demarăm această activitate anul acesta. Necesarul de oameni va depinde de volumul de muncă. Îmi doresc ca în viitor să ajungem la 200 de operații de copil și nou-născut pe an. Estimez că în 2-3 ani vom fi deja o clinică care lucrează și cu un asemenea volum de muncă”, explică managerul IBC, conf. dr. Constantin Luca.

Un ajutor va veni din partea Mitropoliei Banatului, care va finanța achiziția de paturi speciale pentru micuți.

„Dacă faci o intervenție pe cord la o persoană de 50-60 de ani astăzi nu mai este un lucru neobișnuit. Medicina a avansat foarte mult. Efectul cel mai important este când auzi că la Timișoara s-a făcut o intervenție la un copil. Din câte știu, peste 1.000 de copii se nasc în fiecare an în România, cu malformații cardiace, Dumnezeu știe dacă sunt operați în țară. Unii trec granița, alții trec granița cea de jos. Nu le-am adus doctorițelor și asistentelor un buchet de flori, ci o importantă sumă de bani cu care putem face completările de care mai avem nevoie urgent”, a declarat mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan.

About Post Author