La revedere, la toamnă! Închidere de stagiune la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar

Danaos.

Trupa Teatrului Maghiar din Timișoara își ia rămas-bun de la publicul de acasă cu spectacolul „Păsările”, în regia lui Kokan Mladenović. Stagiunea 2023 / 2024 a însemnat șapte premiere, inclusiv un spectacol nominalizat la UNITER. La toamnă, activitata va fi reluată cu a șaptea ediție sportivă theaterGAMES.

Spectacolul „Păsările”, în regia lui Kokan Mladenović va fi jucat joi, 20 iunie, d la ora 19, în Sala Mare, fiind urmat de tradiționala întâlnire cu abonații, pentru o scurtă punere în revistă a stagiunii care se încheie.

Coproducția „boyz and girlz”, în regia lui Ármin Ricz, pe textul Sînzianei Koenig, ralizată în partnriat cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, vorbește despre adolescenții care trăiesc sub presiunea așteptărilor și modelelor din social media. Spectacolul a avut în jur de 20 de reprezentații în liceele din Timișoara, fiind urmat de discuții cu tinerii. „Tămăduitorii de amintiri”, în regia lui Szabó Attila, consolidează programul de educație prin teatru și tot pentru spectatorii tineri a fost realizat și spectacolul nonverbal „Copiii Mamei Badu”.

„1978”, regizat de Tomi Janežič, vorbește de România anilor ’70 și se bazează pe poveștile personale ale actorilor și regizorului din perioada comunismului. Spectacolul se joacă în spațiul fostei Facultăți de Hidrotehnică și a fost dublu nominalizat la Premiile Uniter. Premiera „Pericles” în regia lui Philip Parr expune într-un cadru colorat o poveste de viață incredibilă care, paradoxal, poate fi povestea oricui.

La toamnă se revine cu… sport

Pe același ton constant al stagiunii, care îmbină emoționalul și pragmatismul din viața de zi cu zi, „Cercul de cretă caucazian”, după textul lui Bertolt Brecht, în regia lui Harsányi Zsolt, a ridicat la fileu incompatibilitatea dintre natura omului și normele sociale. Ultima premieră a sezonului, „Danaos”, în regia lui Szabó Kristóf, reia, folosindu-se de intriga piesei eschiliene „Rugătoarele”, subiectul mereu actual al refugiatului.

Pe lângă premiere, teatrul a avut în program 13 spectacole din repertoriul vechi, iar în luna decembrie s-au aniversat 70 de ani de existență instituțională. Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT a avut cea de-a 15 ediție de succes, prin selecția a 20 de trupe din 11 țări.

La finalul lunii iunie, teatrul are două deplasări în Ungaria cu spectacolul „Caravaggio”, regia Visky Andrej. Vacanța va fi întreruptă de deplasarea din 31 iulie la Gyula cu spectacolul „Păsările”. Activitatea teatrului va fi reluată în toamnă, când va fi organizată a șaptea ediție sportivă theaterGAMES. Cei din domeniul cultural își vor putea testa abilitățile în 11 sporturi: tenis, tenis de masă, scrimă (baranta), ciclism, atletism (alergare, aruncare a greutății, săritura în lungime), streetball, dragonboat, volei de plajă, badminton, fotbal și șah.

About Post Author