La Pas, festival de gastronomie artizanală: trei zile cu bunătăți, concerte și-un pic de educație

la pas

F

Bere și cidru artizanal, mied, gemuri, zacuscă, magiun, pită în țăst, cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar. Bunătăți de să te lingi pe degete, dar și artizani locali, ateliere despre cum să trăim responsabil și multe concerte. Toate, de vineri până duminică, La Pas, festivalul de gastronomie artizanală care va avea loc la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”.

La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală are loc între 13 și 15 octombrie, fiind organizat d Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, alături d 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene. Sunt așteptați artizani și artiști locali, din țară și din Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina.

Artizanii LA PAS vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă. Vor fi organizate demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit, precum prepararea magiunului după o rețetă din Țara Momârlanilor, a pitei în țăst, așa cum se face la Margina, sau a cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după o rețetă din Mărginimea Sibiului.

Produse în ediție limitată

Sunt așteptați invitați de la cele mai importante organizații din România ce promovează agricultura sustenabilă, precum: asociația Eco Ruralis, ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Fundația ADEPT, Slow Food Târgu Mureș, Slow Food Turda. La eveniment va participa și Marius Tudosiei, de la Băcănia Veche din București, una dintre cele mai reprezentative inițiative din domeniu care dezvoltă lanțuri alimentare scurte și promovează producătorii locali.

Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca La Pas, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar pe perioada festivalului, precum: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Bio Banat și Double Drop Crew.

Standurile se deschid oficial vineri, 13 octombrie, la ora 16. Festivalul va fi lansat printr-un moment artistic, „Hai La Pas! Încetinește ritmul!”, pregătit de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.

În fiecare zi, sunteți așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, susținut de Amalia Gaiță, E-an-na, Luna Amară (vineri, 13 octombrie), iarba Fiarelor, KIDE – câștigătorul Festivalului Takt Fest din Novi Sad, Bucium (sâmbătă, 14 octombrie), Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan (duminică, 15 octombrie).

Câteva zeci de ateliere, unele organizate de elevi

Peste 30 de ateliere vor fi organizate pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme precum accesul la apă în condiții de siguranță, educație senzorială cu plante aromatice, alimentație sănătoasă, risipa alimentară, impactul modei fast-fashion și practici de consum sustenabil în domeniul vestimentar.

Un element de noutate este că o parte din atelierele din cadrul festivalului sunt organizate de tineri, elevi implicați în programul educațional La Pas: educație pentru schimbare, care și-au asumat rolul de a transmite mai departe din experiența proprie.

La festival nu se vinde apă îmbuteliată, iar participanții sunt încurajați să își aducă propriul recipient cu apă. Nu se folosesc ambalaje de plastic de unică folosință, se colectează selectiv gunoiul și se încurajează consumul responsabil și reducerea risipei alimentare. Accesul este liber. Toate detaliile despre programul Festivalului LA PAS se pot regăsi AICI.

About Post Author