La Pas, Festival de Gastronomie Artizanală. Invitație la consum sustenabil și cultură

la pas

sursa foto: Facebook / La Pas

Produse după rețete tradiționale, bere artizanală, gemuri, zacuscă, prăjituri, produse lactate. Concerte și tot felul de activități pentru toate vârstele. Așa va fi La Pas, festivalul de gastronomie artizanală care va anima în weekend Parcul Rozelor.

Dacă sunteți amator de preparate mai altfel, Parcul Rozelor este locul din care nu trebuie să lipsiți la acest sfârșit de săptămână. Veți găsi aici produse gătite după rețete tradiționale sau inovatoare, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri sau brânzeturi de specialitate. La standuri vor fi organizate degustări și sunt programate demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit, precum prepararea magiunul sau a pitei în țăst.

La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală are loc în perioada 23 – 25 septembrie, în Parcul Rozelor, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. El aduce la Timișoara peste 50 de artizani și oferă vizitatorilor un program artistic complex, cu artiști din România, Ungaria, Italia și Portugalia.

Concerte și cinci minute de reflecție

Festivalul începe vineri, 23 septembrie, la ora 15, când toate standurile vor fi deschise. Vineri seara, Școala de Circ din Murani va susține un spectacol de funambulism și acrobație verticală.

În fiecare zi, oaspeții sunt așteptați la concerte pentru gusturi diverse, susținute de JazzyBit, Mădălina Pavăl Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria și NinaNinar – Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.

Pe durata festivalului va fi construită, în timp real, o instalație artistică denumită „Cinci minute pentru o întâlnire cu tine”. Participanții sunt invitați să stea cinci minute, să observe sau să se lase observați, să deseneze sau să fie desenați de artista Ligia Fernandes, să-și ofere un răgaz de interacțiune sau reflecție. Evenimentul este o invitație pentru a încetini ritmul, venită din partea producătorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.

Ziua cu borș

Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispoziție pentru copii, adulți sau seniori. Temele sunt, printre altele, accesul la apă în condiții de siguranță, cum facem mămăligă, educație senzorială cu plante aromatice, cum facem pizza, cum transformi deșeurile publicitare în produse sustenabile sau borcanul anti-risipă.

În ultima zi de festival va fi organizat un atelier de preparat borș după o rețetă tradițională din Ucraina. Borșul a fost înscris în 2022 în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului La Pas sunt gratuite. Aquatim va asigura apă pe toată durata evenimentului. Vor fi amenajate mai multe puncte de distribuție cu dozatoare, alimentate cu apă potabilă, de la stația de tratare. Programul integral poate fi găsit AICI.

About Post Author