La noapte trecem la ora de vară. Dormim cu o oră mai puțin

ora de vară

foto: Arhivă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de vară. Ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 3 devine ora 4.

Între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie, pe teritoriul României va fi valabilă ora oficială de vară, care este cu o oră în avans față de timpul legal român. Parlamentul European a votat, în 2018, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Până în 2021, fiecare stat din UE va decide dacă păstrează acest sistem sau renunță la el și trebuie să notifice acest lucru către Comisia Europeană.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. ea afost suspendată în 1943, fiind realuată în 1979. Scurtarea duratei somnului cu o oră, precum şi trezirea cu oră mai devreme duc, spun unii specialiști, la un stres suplimentar.

Pot apărea variații ale tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, insomnie, somnolenţă, astenie, irascibilitate, anxietate sau vertij. Am putea avea nevoie cam de o săptămână pentru a ne putea adapta.

About Post Author