La masă în Banat. Despre șmoră, ciușpais și alte bunătăți / FOTO

la masă în banat

Asociația Acasă în Banat lansează un nou proiect. „La masă în Banat” își propune să promoveze patrimoniul gastronomic din această parte de țară. Puteți încerca și voi aceste rețete.

În ultimele luni, voluntarii Acasă în Banat au luat efectiv la pas mai multe localități din Timiș. De fapt, au trecut la… verificat bucătării, pentru a descoperi ce rețete se mai gătesc, câte din tradițiile culinare se păstrează încă și, foarte important, sunt numai bune pentru a fi împărtășite și altora.

„Am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale din Banat este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta pe termen lung, ele au nevoie să-și regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun. Mâncarea este cu siguranță unul din aceste lucruri”, explică Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.

Fiecare localitate are surprizele ei

Proiectul constă, practic, în documentarea la fața locului a rețetelor și a modului în care sunt pregătite. „Știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești? La Gladna Română se face o extraordinară o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în fiecare localitate din Banat. Noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”, mai spune Nicoleta Trifan

În prima etapă vor fi publicate 30 de rețete culese din zece localități din Timiș. În anii următori, membrii asociației și voluntarii vor continua… delicioasa documentare, atât în Timiș, cât și în Caraș-Severin. „La masă în Banat” este un proiect finanțat de CJ Timiș, în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020. Rețetele se găsesc atât aici

, cât și pe rețelele de socializare.

About Post Author