La film în aer liber, pe acoperiș. Cinema Studio va costa 3,7 milioane de euro și va avea și terasă

cinema studio

Vestea bună este că vom avea un cinematograf de artă amenajat după ultimele standarde. Vestea mai puțin bună este că el nu va fi gata decât cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2021. Cinema Studio în noua formă va costa bugetul local o sumă frumușică: peste 3,7 milioane de euro.

Consilierii locali au aprobat în ultimul plen documentația tehnico-ecomomică – faza DALI pentru reabilitarea cinematografului Studio. Vorbim despre o investiție de nu mai puțin de 17,8 milioane de lei, din care aproape 7 milioane vor costa aparatura și amenajările interioare.

În forma reabilitată, Cinema Studio va funcționa ca un spațiu cultural de tipul art house, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme independente, de artă sau de autor. El va deservi și domenii conexe precum producția de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design. În vara lui 2019, PMT a semnat un protocol cu Institutul Francez, Asociația Pelicula Culturală, Asociația Marele Ecran, Asociația DocuMentor și Asociația Română a Filmului Independent. Protocolul include transformarea vechiului cinematograf.

Cinema Studio, „reper în viața culturală a orașului”

„Cinematograful Studio este situat în centrul istoric al orașului și este singurul cinematograf situat central cu o fațadă principală spre spațiul public, integrată în frontul stradal și care iese în evidență datorită arhitecturii sale. Reprezintă un reper important în viața culturală a orașului. Este unul dintre cinematografele de tradiție ale Timişoarei, care a fost solicitat de către comunitate să fie reabilitat și astfel redat circuitului socio-cultural, având un impact pozitiv mare asupra locuitorilor cartierului şi implicit al municipiului”, scrie în referatul proiectului votat de consilierii locali.

Cinema de vară pe terasă

Proiectul de amenajare prevede două săli de proiecție, cu aproximativ 260 de locuri în total, dar și un cinema în aer liber, pe terasa imobilului. Acesta ar urma să aibă 80 de locuri și va găzdui, pe durata verii, un program permanent de proiecții de film. Aici se vor putea ține, de asemenea, conferințe, cursuri, workshopuri sau concerte. În clădirea care va fi, de fapt, un mini-mall cultural, vor fi amenajate studiouri pentru montaj sunet și video, dar și spații pentru expoziții.

La începutul anului 2020 vor fi finalizate proiectul tehnic și documentația pentru solicitarea autorizației de construcție. În primăvară va demara achiziția pentru lucrările de construcție și intervențiile de restaurare. Șantierul care va transforma cinematograful ar trebui să dureze 20 de luni. Asta înseamnă că, în cel mai fericit, lucrarea ar putea fi gata undeva în a doua jumătate a anului 2021.

Primăria Timișoara vrea să refuncționalizeze și cinematografele Timiş, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia, Freidorf şi Arta. Acestea au fost administrate, până acum doi ani, de RADEF. Este în derulare proiectarea pentru mai multe dintre ele, dar pe teren nu s-a lucrat nimic concret. În afară de igienizarea spațiilor, transformate, unele dintre ele, în rampe de gunoi și locuințe pentru aurolaci.

About Post Author