Klaus Iohannis promite, în drum spre Cotroceni: Nu vor fi tăieri de pensii și salarii! / FOTO

iohannis

Țineți minte trei cuvine: Klaus Iohannis președinte! Președinte într-o Românie normală. Sunt mesajele cu care au plecat acasă liberalii care au participat duminică după-amiază la lansarea în campania electorală a lui Klaus Iohannis. Președintele în funcție a făcut o promisiune.

Klaus Iohannis a ajuns la Sala Olimpia cu o punctualitate aproape… nemțească. A făcut o baie de mulțime pe drumul spre intrarea în vechea „polivalentă” a Timișoarei, pe un fundal românesc, cu fum de mititei de la un târg care se desfășura în apropiere. A stat la poze pe „culoarul” de liberali format în Sala Olimpia și a zâmbit întruna. Ba chiar a părut ceva mai puțin formal decât de obicei.

Maestrul de ceremonii a fost, așa cum s-a tot întâmplat în ultimii doi ani, secretarul general Robert Sighiartău, care a promis că guvernul PNL va sprijini intens proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Primul care a vorbit a fost președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, care a cerut un moment de reculegere pentru eroii din Decembrie 1989. Cei 30 de ani de la Revoluție au fost, de altfel, una dintre temele prezente în toate speech-urile de duminică. Robu a fost puțin timorat pe scenă și a recunoscut asta. „Nu-mi place să fiu formal, m-am fâstâcit puțin, pentru că mă așteptam la un «da» mai anemic (din partea sălii, cu care avusese un dialog anterior – n.r.) Va trebui să fim foarte atenți, să înțelegem că România nu ar putea suporta o nouă dezamăgire, pentru poporul român ar fi prea mult. Va trebui să avem o guvernare nu foarte bună, ci una excelentă”, a spus Robu. Apoi a încheiat repede, spunând că „dl președinte Orban îmi făcea semne și mă încurca”.

Guvernarea PNL, temă principală

A urmat senatorul de Timiș Alina Gorghiu. „Mă simt ca acasă în Banat și în Timiș. Acum cinci ani am crezut cu disperare în Klaus Iohannis, era singura speranță într-o țară în care PSD avea tot, mai puțin votul românilor. Nici pe 10 noiembrie, și nici pe 24 noiembrie, nu va avea votul românilor. Klaus Iohannis va fi președinte. În 2014 ne-a dat speranță. Azi, Klaus Iohannis înseamnă certitudine”, a spus Gorghiu. Potrivit senatorului de Timiș, PNL este „mai pregătit ca niciodată să preia guvenarea”. „Nu avem emoții să arătăm că putem guverna. Chiar dacă suntem singuri, chiar dacă celelalte partide din opoziție, în frunte cu PSD, ne vor ataca din prima azi. PNL știe să guverneze și o face cu un premier PNL”, a conchis Alina Gorghiu.

Iohannis va aduna mai multe voturi decât în 2014

Ce s-a mai promis la Timișoara? De exemplu, o Românie „în care funcțiile se ocupă pe bază de competență și concurs”, după cum spunea Raluca Turcan. Europarlamentarul Rareș Bogdan s-a crezut în platoul TV al fostei sale emisiuni și a vorbit atât de mult, încât din sală organizatorii îi făceau semne disperate. „Țineți minte trei cuvinte: Klaus Iohannnis președinte! Klaus Iohannis va aduna mai multe voturi decât în 2014, iar PNL este acum la un scor istoric pe care nu l-a avut niciodată în istoria postdecembristă. Chiar dacă suntem în pole position, lupta nu este câștigată! PNL nu trebuie să facă greșeli”, a spus Bogdan. Totul, în aplauzele publicului, probabil același care îl urmărea și la televizor, poate chiar în perioada în care îl critica dur pe Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit puțin și foarte la obiect. Aproape deloc despre viitorul guvern și mai mult despre munca pe care trebuie s-o depună liberalii de acum încolo. „După 30 de ani de la Revoluție, este cazul să punem capăt tranziției”, a spus șeful liberalilor. Curios, dar nu foarte, pentru cei care au studiat ultimele rezultate ale PNL la europarlamentare, Orban a împărțit, scurt, și niște gratulări. Mai exact, a felicitat organizațiile PNL și Caraș-Severin pentru victoria de la scrutinul din mai și… membrii (!! – n. r.) organizațiilor din Timiș și Hunedoara, pentru „munca depusă”. Vă reamintim, în Timiș, USR a luat fața liberalilor la alegerile europarlamentare, mai ales cu scorul prea mic obținut în Timișoara.

Iohannis: Suntem în plin război cu PSD

Președintele în funcție și-a început, de fapt, de la Timișoara campania electorală. A făcut-o ceva mai relaxat și mai zâmbitor decât în alte ocazii. „Suntem la Timișoara, capitala libertății naționale. Acum, când sărbătorim 30 de ani de la libertate, recunoștință veșnică eroilor timișoreni! Și atunci, și acum sunteți fruncea, felicitări! Ați muncit din răsputeri, ați adunat foarte semnături pentru candidatura mea, vă mulțumesc, ați făcut un lucru bun. Ați făcut un lucru bun pentru PNL, fiindcă doar împreună vom fi puternici, voi și cu mine”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a trecut apoi la atac deschis contra PSD. „Noi suntem în război, suntem în plin război cu PSD. De ce? Fiindcă noi suntem oameni ai păcii și ai construcției, care doresc să dezvolte România. Vă amintiți cum a câștigat PSD, cu promisiuni despre lapte și miere, și în prima zi au început să atace justiția? Ei, gașca de penali, au început să atace justiție din România. Apoi, au început să atace toate sistemele mari din România, să înșurubeze neamuri și prietenari peste tot, în toate funcțiile. Si nu s-au oprit! N-o mai dat sfântu’ să se oprească (…) Cineva trebuie să-i oprească! Cineva trebuia să spună «Stop». Și asta am făcut, voi și cu mine. De aceea suntem în război, fiindcă cineva trebuia să ia partea românilor și am făcut-o noi. Vom câștiga acest război”, le-a transmis Iohannis liberalilor.

Am început destul de bine, ați văzut fețele lor la moțiune? Îngropăciune, nu alta! Așa pățește cine se ia de români! Pierde! PSD pierde, dar vă rog din suflet să nu greșiți, să nu-i subevaluați pe PSD. Este în continuare un adversar foarte puternic, este adânc înșurubat în structurile statului. Dacă exista un stat paralel în România, acesta este PSD. PSD este în paralel cu agenda românilor (…) Urmează prezidențialele, localele și parlamentare și eu îmi doresc să le câștigăm pe toate împreună! Fiindcă numai împreună putem să îmbunătățim viața românilor și pentru asta e nevoie de foarte multă energie și de spirit de luptător! Mă aștept să aveți și una, și alta!
Klaus Iohannis

Iohannis le-a transmis liberalilor că lupta nu are să fie deloc simplă. Mai ales că se pregătesc acum de guvernare, unde, foarte probabil, vor încasa din toate părțile. „PSD este tot acolo, controlează majoritatea județelor, are cei mai mulți parlamentari, are cei mai mulți primari din România. Veți guverna cu un guvern de tranziție, este clar acest lucru. Toți vă vor ataca, în frunte cu PSD. Au început deja să vehiculeze sperietori PSD-iste. Pentru a demonta una dintre ele, vă spun vouă și le spun românilor: nu vor exista tăieri de pensii și salarii!”, a încheiat președintele în funcție.

Alegerile prezidențiale din acest an vor avea loc în 10 noiembrie, în primul tur, și în 24 noiembrie, al doilea tur. În cursă sunt înscriși 14 candidați.

About Post Author