Klaus Iohannis, la 30 de la Revoluție: Un adânc sentiment de rușine mă copleșește. Cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a venit luni seară, la Opera Română, unde a asistat la spectacolul „Revolta”. Este vorba despre spectacol de balet care descrie deopotrivă Revoluția din ’89 și societatea după 30 de ani. Șeful statului a vorbit despre eroi, despre rușinea de a nu fi elucidat Dosarul Revoluției și a încheiat cu un citat din Corina Untilă, rănită în 1989 și plecată dintre noi acum o lună.

Klaus Iohannis a venit luni după-amiază la Timișoara, pentru a participa la câteva manifestări dedicate celor 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Prima oprire a fost la Cimitirul Eroilor, unde a depus o coroană, apoi a avut o întâlnire privată la primărie, cu autoritățile locale. Iohannis a mers apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a asistat la o slujbă de pomenire oficiată de Mitropolitul Banatului.

Iohannis a intrat ulterior în Opera Română, unde era programat spectacolul de balet „Revolta”, cu o coregrafie semnată Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu. Invitați speciali au fost Maia Morgenstern și Ion Caramitru. Spectacolul a fost organizat de Mihai A. Cacoveanu, prin Asociația Nevoia de Educație.

Președintele României li s-a adresat oaspeților, înainte de începerea spectacolului. „Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, comunismul a fost învins pentru prima dată. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertății (…) Timișoara este «orașul dintâi», kilometrul zero al democrației și libertății, iar 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale tulburatei noastre istorii. Exact în jurul acestei ore, acum trei decenii, timișorenii, conduși de sentimente înalte de solidaritate și curaj, aprindeau scânteia Revoluției. A trebuit să treacă multă vreme, aproape 45 de ani sub un regim opresiv, pentru ca națiunea noastră să se descătușeze. Lumina firavă a candelelor aprinse de timișoreni în Piața Maria, în semn de protest împotriva unui abuz al autorităților represive, a sădit sămânța revoltei”, a spus Klaus Iohannis.

Timișoara este un simbol

„În orele și zilele următoare, pe străzile Timișoarei avea să fie vărsat sânge în numele libertății și al democrației. Sângele semenilor noștri! Pentru prima dată, oamenii au strigat ceea ce le dicta conștiința, convinși că gloanțele nu pot nimici idealurile și nu pot frânge visurile. Într-un glas, mii de suflete au strigat cu toată forța lor un legământ sub forma unui singur cuvânt: Libertate! Acum 30 de ani, Timișoara a încetat să mai fie doar un oraș și a devenit un adevărat simbol – spiritul viu și inalienabil al libertății noastre visate. Un spirit european care a izvorât din cea mai neagră noapte a umilinței, fricii și terorii.

Uniți de o singură dorință, timișorenii au avut curajul de a porni lupta pentru eliberarea neamului nostru (…) Sloganul care răsuna pe străzile orașului de pe Bega, «Azi în Timișoara, mâine-n toată țara», a mobilizat sute de timișoreni, și mai apoi, a funcționat ca strigăt de chemare la luptă a tuturor românilor împotriva tiraniei. Cuprinși de curaj și hotărâre, românii din toate orașele mari au răspuns rapid la chemarea pentru câștigarea libertății”, a continuat șeful statului.

Datorită sacrificiului suprem al eroilor suntem azi liberi

„Împotriva poporului nostru, regimul comunist și-a mobilizat în zilele lui decembrie 1989, în chip copleșitor, forțele răului. Într-un adevărat război împotriva manifestanților pașnici, românii au căzut victime acțiunii criminale a autorităților statului, care își făceau un titlu de glorie din a clama «grija față de om». În cele din urmă, regimul comunist s-a prăbușit, așa cum s-a şi instalat, prin crime şi abuzuri. Gloanțele au curmat vieți, bâtele au schingiuit trupuri, flăcările au mistuit cadavre. Pentru libertate a fost plătit cel mai scump preț. Fii și fiice, frați și surori, mame și tați au fost uciși pentru aspirația lor arzătoare de a fi liberi.

Datorită sacrificiului lor suprem, noi suntem astăzi liberi, într-o țară democratică. De aceea, avem datoria sacră să evocăm curajul lor și să aducem un pios omagiu tuturor eroilor și martirilor noștri. Ei și-au dat viața pentru viitorul nostru, iar faptul că ne-am asumat valorile democratice ale civilizației euro-atlantice ne definește astăzi ca națiune.
Identitatea noastră națională este, din acel moment, inseparabilă de sacrificiul din decembrie 1989”, a mai spus Iohannis.

Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste

„Nu-mi pot aminti de acele zile ale lui decembrie 1989 fără o adâncă emoție, pe care aș dori să o împărtășiți astăzi cu mine. Însă emoția aceasta pe care cu toții o simțim nu se poate compara cu durerea și suferința celor care și-au pierdut rudele apropiate, care și-au căutat semenii și nu i-au mai găsit niciodată, care încă așteaptă să se facă dreptate.

Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor. Responsabili pentru crime. Responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor. Responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri.

Dar, în același timp, un adânc sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat.

Această datorie neîmplinită a Justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale. Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluției din Decembrie 1989, precum și condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă pași extrem de importanți în apărarea amintirii eroilor noștri, precum și pentru împiedicarea unor deghizări meschine a celor care profită de trecerea timpului și, implicit, de diluarea memoriei colective. A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluție anticomunistă este un act rușinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil (…)”, a mai spus președintele.

Corina Untilă, un erou care a trăit drept și s-a stins simplu

„În final, aș dori să dau citire câtorva cuvinte emoționante ale Corinei Untilă, unul dintre tinerii eroi ai Revoluției de la Timișoara, care avea pe atunci 18 ani. Împușcată pe străzile Timișoarei, ea a fost un om care a trăit simplu și demn, cu speranța unei Românii mai bune. Corina s-a stins discret, cu o lună în urmă. Ea a descris cândva cum nu se putea mai bine legătura dintre generația ei minunată, care pentru apărarea unor mari cauze a făcut sacrificiul suprem, și generația de astăzi, care păstrează vii aceleași valori:

«[În Decembrie 1989] am câștigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generație, generația Facebook, şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluției Române din Decembrie 1989»”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Spectacol special

Spectacolul „Revolta”, alcătuit din două părți, este un act artistic bazat pe muzică, dans și actorie, care își asumă transmiterea unor mesaje puternice: durere, revoltă, speranță, libertate. Actorul Ion Caramitru, personaj central al Revoluției din 1989, a deschis spectacolul cu un discurs rostit în fața Camerelor Comunelor în Londra, în 1992, alături de Gunther Grass și Umberto Eco. Actul al doilea a prezentat „bufonii” din societatea aflată la 30 de ani de la căderea comunismului. „Revolta” a putut fi urmărit și pe ecranele de mari dimensiuni din Piața Victoriei.

About Post Author