Jurnal de virus, deschis de Dan Perjovschi, pentru prima dată la Timișoara

jurnal de virus

Artă în vremde de pandemie sau „Jurnal de virus”. Este vorba despre un proiect inedit dezvoltat de Dan Perjovschi, care va putea fi văzut / vizitat la Timișoara, în perioada 20 mai – 5 iunie. „Filele” sunt deschise la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara și la Casa Artelor.

Ideea acestui jurnal a apărut în martie 2020, ca o formă de adaptare la restricțiile determinate de pandemie. Ulterior, Dan Perjovschi a invitat şi alți artiști, proiectul devenind unul colectiv. „Virus Diary a fost exact ce trebuia. A scos artiştii şi publicul din starea de amorțeală, oferind o altă perspectivă asupra incertitudinilor și anxietăților provocate de pandemie”, spun organizatorii evenimentului

Iniţial, „Jurnalul de virus” a fost publicat online de White Cuib (pe Facebook şi Instagram), fiind o formă de work-in-progress. Ulterior, expoziţia a ajuns şi pe pereţi reali și acum poate fi văzută și la Timișoara. Artiştii implicaţi în mod constant în proiect sunt Dan Perjovschi, Ana Kun, George Roşu, Gloria Luca, Tudor Pătraşcu, Aldo Giannotti, Olivier Hölzl, Cosmin Haiaş, Răzvan Cornici, David Böhm & Jiří Franta, Cathy Burghi, Benedek Levente, Oana Lohan, Cristian Răduţă, Minitremu, Bartha Sándor, Restu Ratnaningtyas, Marishka Soekarna, Magdalena Pelmuş, Luciana Tămaş, Zara Alexandrova, Zoran Georgiev, Roberto Uribe Castro, Alina Andrei. Lor li se alătură câteva zeci de artiști invitați.

Și trei ateliere

Dublul vernisaj ale proiectului are loc în 20 mai, la ora 18, la sediul Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, cu un tur ghidat al primei părți a expoziției. El continuă la ora 19, la Casa Artelor.

Tot în cadrul acestui proiect au loc și o serie de ateliere găzduite de Biblioteca UPT. În 21 mai, de la ora 11, are loc un atelier de desen și colaj cu Alina Andrei intitulat „Indoor Survival Plan”. În 27 mai, de la ora 16, Tudor Pătrașcu susține atelierul de desen: „cuvinte/idei/desene”, iar în 3 iunie, de la ora 16, are loc atelierul-discuție cu George Roșu: „De ce nu există talent și de ce nu ești creativ”. Cele trei ateliere sunt susținute în limba română și sunt deschise oricui, indiferent de vârstă sau pregătire. Înscrierile se fac AICI.