José Luís Peixoto vine să scrie la Timișoara. Alături de Lana Bastašić, Marius Chivu și Florin Iaru

Laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2020 vine la Timișoara, la Rezidența Literară La Două Bufnițe. Lana Bastašić, José Luís Peixoto, Marius Chivu și Florin Iaru sunt invitații celei de-a doua ediții a acestui eveniment special.

Rezidența literară La Două Bufnițe, prima rezidența literară din Timișoara, își propune să susțină creația literară și literatura contemporană română și străină. Patru scriitori beneficiază astfel de burse care acoperă cheltuielile de transport dus-întors, cazare pentru o lună la Timișoara și onorariu. Aflată la cea de-a doua ediție, Rezidența literară La Două Bufnițe a crescut în numărul de scriitori invitați și în vizibilitate, nu doar prin atragerea de noi parteneri, ci și în recunoaștere internațională. Parteneriatul cu organizatorii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL), care susțin financiar bursa Lanei Bastašić, laureata EUPL din 2020, este o dovadă.

Cine sunt invitații

Lana Bastašić (n. 1986, Zagreb) este licențiată în limbă și literatură engleză și deține un masterat în studii culturale. A publicat trei volume de proză scurtă, un volum de poezie și o carte pentru copii. Primul său roman, „Catch the Rabbit”, a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2020 și a fost tradus în 18 limbi. Lana Bastašić este unul dintre co-fondatorii Bloom School of Literature din Barcelona și a revistei literare catalane Carn de cap. Cea mai recentă carte a sa, un volum de proză scurtă intitulat „Milk Teeth”, a fost publicată în Belgrad, Zagreb și Sarajevo în 2020.

Marius Chivu (n. 1978) este scriitor, traducător și cronicar literar. În 2012 a debutat cu volumul de poezie „Vîntureasa de plastic” (ediția a doua, Editura Humanitas, 2018; premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor şi al revistei Observator Cultural). A publicat jurnalele de călătorie „Trei săptămîni în Anzi” (Editura Humanitas, 2016) şi „Trei săptămîni în Himalaya” (Editura Humanitas, 2012), volumul de proză scurtă „Sfîrşit de sezon” (Editura Polirom, 2014) şi cartea de interviuri literare „Ce-a vrut să spună autorul” (Editura Polirom, 2013). Din 2011, împreună cu Florin Iaru, ține cel mai longeviv atelier de creative writing din România. E

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuți poeți ai generației optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenți ai „Cenaclului de Luni”, condus de Nicolae Manolescu. Face parte din echipa redacțională a săptămânalului Cațavencii. A debutat cu volumul de poezii „Cîntece de trecut strada” (Albatros, 1981, premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România), apoi, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei și Ion Stratan, a publicat „Aer cu diamante” (Editura Litera, 1982). Alte volume: „La cea mai înaltă ficțiune” (Cartea Românească, 1984), „Înnebunesc și-mi pare rău” (Cartea Românească, 1990), „Povești erotice românești” (volum colectiv, Trei, 2007), „Prima mea beție” (volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franța, Spania, Statele Unite, Rusia etc.

José Luís Peixoto (n. 1974) este licențiat în limbi și literaturi germanice al Universidade Nova de Lisboa. Înainte de a se dedica scrisului, a predat timp de un an. A scris poezie, proză, teatru și critică literară. A primit premiul Jovens Criadores (Tineri creatori) în 1997, 1998 și 2000. În 2001, primul său roman, „Nici o privire”, a primit Premiul José Saramago. Au urmat alte două romane, „Uma Casa na Escuridão” (2002) și „Cimitirul de piane” (2006). În 2003, într-un proiect fără precedent, Peixoto și-a unit forțele cu membrii formației Moonspell, lansând, în același timp, un album și un mic roman fantastic. „Autobiografia” este cel mai recent roman al său tradus în limba română (2019) la Editura Pandora M.