IT-iști în marș, prin centrul Timișoarei. Protest față de abuzurile din multinaționale

Câteva zeci de IT-iști din Timișoara au participat miercuri la un protest organizat de sindicatul care îi reprezintă. Doar atâția și-au asumat public un astfel de gest, într-o industrie care, în ultimele săptămâni, și-a scos la iveală partea urâtă.

Sindicatul IT Timișoara are cam 7-8.000 de membri în toată țara. Organizația s-a activat după ce, în ultimele săptămâni, două angajate din domeniu au murit viața din cauze, spun sindicaliștii, direct legate de locul de muncă. În Timișoara, o tânără de 33 de ani s-a sinucis după ce a fost presată să-și dea demisia, iar în București o tânără de 26 de ani a făcut infarct la serviciu și a murit, după ce a ajuns prea târziu la medic.

„Dorim ca angajatorii să înțeleagă că toată presiunea aceasta pe angajat poate conduce până la situațiile cele mai limită. Dorim ca autoritățile statului să-și facă treaba, să vedem că astfel de practici sunt condamnate, sunt sancționate și ne dorim, nu în ultimul rând, ca toți cei care sunt într-o astfel de situație să ceară ajutor (…) Instituțiile statului trebuie să fie bombardate cu plângeri, chiar dacă sunt anonime, trebuie ușor-ușor să expunem practicile. Nu vom găsi o rezolvare, nu vom putea aplica soluții până nu vom începe să expunem tipurile de practici care se întâmplă. Care sunt foarte variate, dar care conduc la o presiune absolut inumană pe umerii noștri ca și angajați”, explică Florentin Iancu, liderul Sindicatului IT – Timișoara.

Oamenii ar trebui să fie uniți

Plângeri sunt în fiecare săptămână la sindicat, numai că oamenii nu vor să le fie făcută publică identitatea. Este și cazul tinerei care s-a sinucis în urmă cu câteva săptămâni. Cel puțin așa spune șefa sindicatului din compania respectivă.

Janina Săman ne-a spus că tânăra respectivă s-a adresat sindicatului la începutul anului, semnalând anumite probleme în relația cu șefii direcți. Sindicatul nu a putut însă merge mai departe, pentru că femeia nu și-a dat acordul să-i fie dezvăluită identitatea. Janina Săman crede că oamenii nu sunt conștienți de puterea pe care o au.

„Tăcerea nu este o soluție. Dacă tac, problemele lor nu vor fi niciodată rezolvate. Dacă ei nu vin, dacă ei nu se unesc, dacă nu găsim problema aia care să fie comună la cât mai mulți oameni, să avem putere la un management să spunem «avem 100 de oameni cu problema asta, oamenii ăștia nu mai vin la lucru de mâine, dacă nu se schimbă ceva». Credeți că managementul o să-și permită pe undeva ca un departament de 100 de oameni să nu-i mai vină la lucru? Eu cred că nu”, ne-a declarat aceasta.

Tăcerea nu ajută la nimic

„Până nu se expun aceste practici de la locul de muncă nu vom reuși să schimbăm nimic. Angajații care suferă din cauza lor trebuie să vină să vorbească măcar acolo unde au reprezentare. M-ați întrebat de ce nu fac asta… De frica pierderii locului de muncă, a repercusiunilor… Plângeri sub anonimat s-au făcut, unii colegi s-au adresat instituțiilor publice și răspunsul a fost același în toate situațiile: «mergeți în instanță»”, a completat Florentin Iancu.

Potrivit sindicaliștilor, în compania în care lucra tânăra care s-a sinucis și-au dat demisia, din luna aprilie, 400 de angajați. Fiindcă locuiesc la distanțe mari de Timișoara, aceștia nu au putut respecta noile norme, care prevedeau munca la birou. Dându-și demisia, nu au primit nici pachete compensatorii.

Acest lucru are drept cauză și faptul că legislația din România nu face distincție clară între munca la domiciliu și „tele-muncă”. Practic, oamenii s-au angajat în pandemie, bazându-se pe faptul că pot lucra de acasă, dar, între timp, s-au trezit că trebuie să vină fizic la locul de muncă. Când ai domiciliul – așa cum l-ai avut și în momentul în care ai semnat contractul – la sute de kilometri de sediul firmei, acest lucru este imposibil.

About Post Author