Istorie uitată: 85 de ani de la un atentat antisemit la Timișoara. Placă de marmură pe clădirea operei

În 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și 72 au fost rănite. E un episod mai puțin cunoscut din istoria Timișoarei, care de acum a fost readus în memoria colectivă.

Duminică, în ziua în care s-au împlinit 85 de ani de atunci, pe clădirea Teatrului Național / a Operei Române a fost dezvelită o placă de marmură care amintește de acest moment.

„În 26 noiembrie sunt exact 85 de ani de când în această clădire a fost un atentat în timpul unui spectacol în limba idiș. Au murit patru oameni și 72 au fost răniți. Acest atentat a fost într-un context european: cu doar trei săptămâni înainte a fost în Germania «Kristallnacht», acea noapte de pogrom împotriva magazinelor, comunităților, sinagogilor evreiești.

Acest virus s-a răspândit foarte repede în toată Europa și s-a dat cumva liber la astfel de atacuri. A fost un tânăr din Oțelu Roșu, angajat la CFR, care a aruncat două grenade din balcon. Nu a acționat singur, ci a fost o acțiune planificată și cât de cât asumată de Garda de Fier, care avea o celulă importantă aici în Timișoara”, a spus, duminică, primarul Dominic Fritz.

„Pentru mine această poveste are cumva nu doar o semnificație istorică și la fel este important felul cum s-a raportat Timișoara și orașul nostru la acest atentat. Recunosc că eu am aflat acum doi ani de acest atentat, care nu este menționat în în multe cronici ale orașului și nu a existat o cultură a comemorării. William Totok a fost în vizită în Timișoara acum ceva timp și m-a întrebat de ce oare nu avem o placă comemorativă și am preluat această idee”, a continuat edilul.

Povestea, reluată într-un spectacol

„Este un episod pe care și eu l-am auzit în copilărie. Dar, cum știți, când suntem mici, nu dăm mare importanță poveștilor bunicilor. Era perioada de dinainte de război, era perioada «Kristallnacht», a legislației antisemite, și apoi au venit lucruri rele peste peste comunitatea de evrei. Suntem mândri că suntem în Timișoara și este o comunitate locală unde se poate întâmpla acest eveniment”, a declarat, la rândul ei, Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara.

Povestea atentatului din timpului concertului lui Sidy Thal a devenit, în acest an, și subiectul unui spectacol de teatru. Dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel au cercetat această istorie cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” din România. Piesa documentară a fost pusă în scenă printr-o colaborare, prima de altfel, între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc din București. Premiera a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, iar în rolul lui Sidy Thal poate fi văzută Maia Morgenstern.

Placa comemorativă a fost dezvelită pe colțul dinspre strada Alba Iulia al clădirii operei / teatrului.

About Post Author