Istoria Revoluției din 1989, tot mai aproape să devină materie de studiu la liceu

Istoria Revoluției din 1989

Foto: Constantin Duma

Legea pentru introducerea disciplinei despre Revoluția din 1989 a trecut de Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat de deputatul PNL Marilen Pirtea și mai trebuie să obțină și aprobarea senatului. Legea va putea fi aplicată în școli din anul școlar 2023 / 2024.

Propunerea legislativă privind introducerea în programa de liceu a cursului „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților, în forma sa finală. Proiectul a întrunit 215 voturi pentru, 17 împotrivă și 44 de abțineri, deci a trecut. Noua lege va ajunge la Senat, care este cameră decizională. Potrivit proiectului, noua disciplină va fi studiată cu începere din anul școlar 2023 / 2024.

„După mai bine de 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului inițial al timișorenilor eroi, care au pornit Revoluția ca mișcare socială și politică”, spune deputatul Marilen Pirtea, prim-vicepreședinte al PNL Timiș și inițiatorul acestei propuneri legislative.
.
Noua disciplină – „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” – răspunde unei necesități obiective, aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educația lor civică. „Noțiunile, informațiile și mărturiile obiective despre istoria recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetățeni conștienți de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, conchide Pirtea.