Ion Iliescu și-a dat demisia de la Institutul Revoluţiei Române

Fostul președinte Ion Iliescu a renunțat la șefia Institutului Revoluţiei Române. În locul lui va fi președinte interimar Alexandru Mironov, membru al Colegiului Naţional al instituţiei.

ion iliescu

Anunţul privind demisia lui Ion Iliescu din fruntea Institutului Revoluţiei Române a fost făcut de senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu. Aceasta este unul dintre iniţiatorii noului proiect de lege care vizează desfiinţarea IRR.

„Surprize, surprize cu Ion Iliescu! Nu vine, pleacă! Şi-a dat demisia de la Institutul Revoluţiei Române. O reacţie la propunerea legislativă pentru desfiinţarea acestui institut, pe care am iniţiat-o împreună cu Iulia Scântei, Alexandru Muraru, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa. Un gest tardiv şi cinic faţă de cei care aşteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Dar care demonstrează fără echivoc de ce Iliescu şi-a dorit IRRD. Ca să ascundă vinovaţii şi vinovăţiile pentru victimele de atunci. Dezagreabilă dezinvoltura cu care acest personaj pleacă dintr-o funcţie care i-a adus mulţi bani într-un interval lung de timp, fără a face mai nimic în afară de a populariza, propriile lor interpetări asupra Revoluţiei Române din 1989, astfel încât să împiedice ancheta în Dosarul Revoluţiei”, a scris Alina Gorghiu sâmbătă seară, pe Facebook.

Membri pe viață

Locul lui Ion Iliescu a fost preluat, interimar, de jurnalistul şi scriitorul Alexandru Mironov. Acesta este unul din cei 25 de membri ai Colegiului Naţional al IRR.

IRR a fost înfiinţat prin Legea 556/2004. Membrii conducerii sunt numiţi pe viaţă. Formula inițială a fost următoarea: Cum în momentul înființării IRRD președintele României era Ion Iliescu acesta a numit, prin Decretul 1151 din 14 decembrie 2004 toți membrii Colegiului Național, format din 25 de persoane, și anume: Petrică Balint, Sergiu Chiriacescu, Emilian Vasile Cutean, Iosif Dan, Emil Dumitrescu, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Eugenia Iorga, Mihai Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman, Adrian Sanda, Ioan Savu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Doru Țigău, Viorel Vișan, Valentin Voicilă, Emil Vlădesan și Gelu Voican Voiculescu. (sursa foto: www.economica.net)