Iohannis, despre alegeri în pandemie: Se poate. Nu e mai complicat să votezi decât să mergi să cumperi pâine

iohannis

Alegerile locale pot fi organizate în 27 septembrie, dacă pandemia de COVID-19 nu se agravează și se iau măsuri stricte. Președintele Klaus Iohannis spune că la jumătatea lunii august se va face o nouă evaluare a situației și va fi luată o decizie finală.

Președintele Klaus Iohannis a făcut, miercuri seară, într-o conferință de presă, mai multe declarații legate de alegerile locale. Întrebat dacă este de părere că acestea ar trebui amânate, el a răspuns că este o discuţie legitimă, dar trebuie făcute unele precizări.

„Este o discuţie legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Organizația Mondială a Sănătății a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri. Unul dintre anunţurile care mă îngrijorează foarte mult spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare.

E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau ianuarie. Se suprapun cu gripa sau cu o iarnă grea și ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a spus Iohannis.

Șeful statului consideră că alegerile pot avea loc, cu anumite reguli clare. „Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la magazin să cumperi pâine. Va fi extrem de greu însă de organizat campania electorală (…). După părerea mea, până la mijocul lunii august se va lua o decizie dacă se merge înainte sau se reia discuția”, a declarat acesta.