Iohannis: Am decis să-l desemnez premier pe Ludovic Orban. Așa este democratic corect

timiș

Liderul PNL, Ludovic Orban, este premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru a forma noul guvern. Va avea un mandat de tranziție, până la alegerile parlamentare.

Președintele Klaus Iohannis avut marți o nouă rundă de consultări în formulă restrânsă, cu Dan Barna, Kelemen Hunor și Ludovic Orban. Ultimul care a intrat la discuții a fost liderul PNL. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ulterior că formaţiunea pe care o conduce nu acordă nimănui un cec în alb şi că va putea spune dacă va susţine viitorul guvern numai după anunţarea numelui premierului desemnat. Dan Barna a anunțat pe Facebook că președintele Klaus Iohannis i-a reconfirmat că vrea alegeri anticipate, dar consideră că un calendar pentru acestea trebuie abordat abia după alegerile prezidențiale. Luni au fost la consultări cu președintele liderii PMP, Eugen Tomac, Pro România, Victor Ponta, și ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Iohannis: Am făcut o alegere democratic corectă

Klaus Iohannis a anunțat, marți după-amiază, alegerea sa pentru premier. „A trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul PSD și este foarte bine așa. Din 2017, PSD a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Acest lucru a fost constatat de toate partidele din opoziție și în acest fel a fost posibilă moțiunea de cenzură, care a fost un real succes. După consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare, am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL.

A fost singurul partid care a venit la consutări și a spus direct că este pregătit să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal eu cred că alegerile anticipate sunt o soluție bună, dar nu cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi cu acest guverm este o zi pierdută pentru România. Am decis să desemnez viitorul premier al României în persoana lui Ludovic Orban, prședintele PNL. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla”, a declarat Iohannis.

Orban a promis competență, cinste și integritate

„Sunt onorat și garantez că-mi voi pune toată experiența în slujba servirii interesului public. Asumarea răspunderii formării guvernului este ceea ce ne definește în acțiunea noastră publică. În acest moment, românii se uită cu speranță, cu încredere și au mari așteptări de la noi. (…) Vom aduce cinste, competență, integritate și dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România astăzi”, a declarat, după nominalizare, premierul desemnat Ludovic Orban.

Potrivit Constituției, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a guvernului. Dacă guvernul nu este validat în parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat. În cazul în care parlamentul respinge două propuneri de guvern în termen de 60 de zile una de cealaltă, teoretic, acesta poate fi dizolvat, urmând să fie organizate alegeri anticipate.

About Post Author