Ioan Monoran, povestea unui simbol. Expoziție specială la Universitatea de Vest / FOTO

ion monoran

La 32 de ani de la Revoluție, la Universitatea de Vest a fost deschisă o expoziție specială. Ea este dedicată poetului și disidentului timișorean Ion Monoran (1953-1993). Veți putea vedea aici inclusiv manuscrise și fotografii ale poetului, din colecția fiicei sale.

Expoziția documentară dedicată lui Ion Monoran a fost deschisă miercuri, 22 decembrie, la Universitatea de Vest. Nume de referință al generației optzeciste, Ion Monoran a fost membru activ al cenaclului literar „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților și fondator al Cotidianului Timișoara și al Societății Timișoara. El a rămas în memoria colectivă drept cel care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piața Maria.

„Mono” a debutat în literatură în 1976, cu versuri, în revista „Forum studențesc” și a colaborat mai apoi, regulat, la reviste precum „Orizont”, „Amfiteatru”, „Echinox”, „Luceafărul”. Expoziția de la UVT a fost realizată la inițiativa publicistului Marcel Tolcea. Ea este gândită ca un tribut adus poetului bănățean, un simbol pentru începuturile Revoluției din 1989.

Veți putea vedea aici articole din presă, manuscrise și fotografii ale poetului din colecția Oanei Monoran, fiica revoluționarului. Au vorbit Viorel Marineasa și Marcel Tolcea. Expoziția va putea fi vizitată până în 28 februarie 2022, în holul din fața Aulei Magna.