Învestirea lui Dominic Fritz se amână. Sunt trei contestații

dominic fritz

Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, ar fi trebuit învestit în funcție marți, 27 septembrie. Procedura se va amâna însă, pentru că au fost depuse trei contestații. Nu au primit încă termen, dar Tribunalul Timiș are cinci zile să soluționeze cauzele.

Surpriză pe ultima sută de metri înainte de învestirea primarului ales al Timișoarei. Validarea mandatului lui Dominic Fritz a fost contestată, în această săptămână, de trei persoane. Una dintre acestea susține că nu ar fi respectată Constituția, invocând un articol care spune că „funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară”. Totuși, după aderarea României la UE, acest articol a fost modificat și are următorul conținut: „în condițiile aderării României la UE, cetățenii Uniunii care îndeplinesc cerințele legii organice au dreptul de a alege și de a fi aleși în autoritățile administrației publice locale”.

„Am încredere că înțelepciunea va învinge”

„În 21 și 22 octombrie au fost depuse 3 contestații împotriva validării mele ca primar al Timișoarei. Știu că mulți oameni cred că, după ce au votat primarul, acesta ajunge imediat în Primărie și se apucă de treabă. Ei bine, nu! Adversarii politici au brevetat o nouă metodă de a întârzia instalarea în funcții a primarilor Alianței USR PLUS. Se întâmplă la București, unde au fost depuse nu mai puțin ca 58 contestații, și se repetă și la Timișoara (…) Am încredere că înțelepciunea va învinge, că voi fi învestit săptămâna viitoare și ne putem apuca de treabă cu o majoritate stabilă în Consiliul Local”, a fost reacția lui Dominic Fritz.

Cele trei contestații nu au primit încă termen, dar Tribunalul Timiș are cinci zile să le soluționeze. „Hotărârea se comunică prefectului, secretarului general și primarului declarat ales şi de abia atunci poate avea loc învestirea. Sunt în contact constant cu doamna prefect, care mă susține în demersul meu de a avea învestitura imediat ce este legal posibil”, a mai spus Fritz.

Cele trei contestatii au fost depuse de Călin Petrescu, fost realizator de emisiuni la Radio Timisoara, Monica Hărmănescu, care predă la Universitatea de Știinte Agricole, și Adrian Popescu, fost candidat la Primăria Timișoara, din partea ALDE.