Introducere în feminism prin film. „Curs” rapid, la Cinema Victoria / PROGRAM

F-Sides

O săptămână de filme regizate de femei, care pun întrebări și deschid perspective. Este ceea ce propune, în premieră la Timișoara, F-Sides Cineclub. Se întâmplă la Cinema Victoria.

F-Sides Cineclub este primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor regizate de femei și modurilor alternative de a reprezenta feminități în cinematografie și societate.

F-Sides Crash Course înseamnă, de fapt, o săptămână de proiecții de film și discuții structurată ca o incursiune în conceptele principale din feminism. Inițativa se adresează, în principal, publicului tânăr timișorean, care își pune mai multe întrebări, cere mai mult context și își cultivă perspective noi despre societate.

Evenimentul ajunge la Timișoara după București și Cluj. Astfel, în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, la Cinema Victoria va rula un program care include cu filme regizate de femei din diverse colțuri ale lumii, din anii ’70 până azi.

Program

De ce mai avem nevoie de feminism?
Marți, 27 septembrie, ora 18

Orlando (1992), r. Sally Potter, 93 min.
Discuție cu Identity.Education despre roluri de gen și posibilitatea unei lumi mai puțin binare.

O călătorie ușor fantastică prin mai multe epoci, inspirată din opera Virginiei Woolf și urmând îndeaproape firul narativ din romanul ei cu același nume.

Beyond blue and pink: cum lărgim orizonturile socializării de gen
Miercuri, 28 septembrie, ora 18

Bend It Like Beckham (2002), r. Gurinder Chadha, 112 min.

David Beckham e idolul și naționala de fotbal feminin e ținta. Însă e mai dificil să îți dezvolți pasiunea pentru acest sport când te confrunți cu așteptările rigide ale societății despre cum se comportă o fată și ce este dezirabil pentru ea când se maturizează.

Corpul, teren personal, dar profund politic
Joi, 29 septembrie, ora 18

Papicha (2019), r. Mounia Meddour, 108 min.

Algeria, anii ’90, război civil; este fundalul pe care un grup de studente, printre care pasionata de design vestimentar Nedjma, încearcă să își protejeze libertățile tot mai limitate.

Cetățenele: relația femeilor cu statul-națiune
Vineri, 30 septembrie, ora 18

One Sings, the Other Doesn’t (1977), r. Agnès Varda, 116 min.

Statul-națiune e entitatea care ar trebui să ne protejeze drepturile și libertățile. Ce se întâmplă când presiunile politicilor nataliste scot cetățenele din sfera de protecție a guvernelor lor?

Aici nu ești binevenită: genul și spațiul
Sâmbătă, 1 octombrie, ora 15,30

God Exists, Her Name Is Petrunija (2019), r. Teona Strugar Mitevska, 96 min.

Sunt locuri centrale în viața societății în care femeile încă au acces limitat sau marginal: în laboratoare, expediții ori birouri executive sau, în cazul acestui film nord-macedonean, în cursa după crucea de Bobotează.

Muncă domestică într-o lume globalizată
Sâmbătă, 1 octombrie, ora 18

The Chambermaid (2018), r. Lila Avilés, 102 min.

Cameristă într-un hotel de lux din Mexico City, Eva ia pe umerii ei mai mult decât îi cere fișa postului, dar atenția ei la problemele personale ale clienților amplifică exploatarea la care este supusă.

Femei în poziții de putere
Duminică, 2 octombrie, ora 15,30

Proxima (2019), r. Alice Winocour, 107 min.

În afară de domeniul politic, cel științific a fost și este încă printre cele mai dificil de cucerit de către femei, care nu sunt la fel de încurajate să urmeze o carieră în disciplinele STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică).

Taking it forward – feminisme emergente, feminism pop și postfeminism
Duminică, 2 octombrie, ora 18

The Bling Ring (2013), r. Sofia Coppola

About Post Author