Inteligența artificială, ce facem cu ea? Cursuri pentru profesorii de la Politehnică

inteligență artificială

sursa foto: Unsplash / Markus Winkler

Cadrele didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara vor învăța cum să utilizeze inteligența artificială în educație. Ei vor putea depista mai ușor și conținutul generat de IA, în situațiile în care studenții nu declară acest lucru.

Universitatea Politehnica Timișoara va începe să-și pregătească profesorii, pentru a-i familiariza cu instrumentele de inteligență artificială. Cursurile includ prezentări și ateliere practice despre cum poate fi integrată eficient inteligența artificială în procesul educațional, pentru a îmbunătăți atât invățarea, cât și predarea.

„Este esențial să educăm cadrele didactice, pentru a le permite să folosească eficient aceste instrumente în clasă. Generațiile noi de elevi și studenți sunt din ce în ce mai puțin receptive la metodele clasice de predare. Studenții și chiar elevii folosesc deja aplicații precum ChatGPT, Gemini sau Copilot. Trebuie să vorbim pe limba lor. Utilizarea corectă a inteligenței artificiale poate transforma AI-ul într-un tutore personalizat pentru fiecare student”, explică rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.

Studenții ar trebui să înțeleagă ce face AI în locul lor

Sesiunile de formare vor include și un focus pe etica utilizării inteligenței artificiale, asigurându-se că profesorii sunt pregătiți nu doar să aplice tehnologia, ci și să înțeleagă implicațiile sale etice în contextul educațional. Cadrele didactice vor fi instruite să identifice și să combată eventualele riscuri legate de utilizarea necorespunzătoare a AI, cum ar fi generarea de conținut plagiat sau înșelător.

„Mulți studenți tind să utilizeze inteligența artificială pentru a rezolva temele în locul lor, fără a încerca să înțeleagă cu adevărat ce a generat AI-ul. Cred că valoarea reală a inteligenței artificiale constă în capacitatea de a ajuta studenții să înțeleagă concepte dificile, însă acest lucru este posibil doar dacă studenții pun întrebările corecte. În urma acestor cursuri, cadrele didactice vor învăța cum să le ofere studenților explicațiile necesare și să-i ghideze să formuleze întrebările potrivite pentru a obține cele mai bune răspunsuri din partea instrumentelor AI”, spune, la rândul lui, Daniel Iercan, coordonator implementare strategie AI în UPT.

La Politehnică e voie cu AI, dacă respecți anumite reguli

Universitatea Politehnica Timișoara a fost prima instituție de învățământ din România care a reglementat folosirea AI în procesul educațional. Încă din 2023, Senatul UPT a aprobat un set de recomandări prin care studenții pot folosi aplicațiile de tip ChatGPT în lucrările de licență sau disertație.

„Până acum am avut studenți care au folosit aplicații pentru a genera cod și pentru a le îmbunătăți exprimarea. De asemenea, în lucrările de licență sunt cazuri de studenți care au apelat la aplicații precum ChatGPT, unii au fost sinceri și au trecut în bibliografie. În alte cazuri, profesorii au identificat situații de folosire fără a menționa, așa că au pus întrebări suplimentare pentru a verifica dacă au înțeles întru totul ceea ce au scris, spune rectorul UPT, Florin Drăgan.

O regulă esențială pe care fiecare student trebuie să o respecte este însă aceea că orice conținut generat de programele care folosesc inteligență artificială nu va fi preluat cu titlu de adevăr sau opinie personală, ci va fi analizat și procesat din perspectiva utilizatorului. De asemenea, studenții trebuie să menționeze în bibliografie instrumentul utilizat, precum și data accesării acestuia.

About Post Author