InnoBusiness Center: trei universități, în căutare de finanțare pentru un centru de cercetare pe 9 hectare

InnoBusiness Center

Trei universități din Timișoara caută finanțare pentru un centru high-tech dedicat pieței de afaceri, cercetării aplicate și transferului tehnologic. InnoBusiness Center ar urma să fie construit pe un teren de 9 ha, pus la dispoziție de USAB.

În spiritul în care a fost creată Alianța Timișoara Universitară, un prim pas a fost făcut prin depunerea pentru finanțare a proiectului InnoBusiness Center – Centru Integrat Multidisciplinar de cercetare, dezvoltare si inovare – from lab to market. Acesta prevede, practic, crearea unei platforme de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) care va integra mai multe domenii de specializare inteligentă.

Proiectul vizează construirea unui centru de cercetare, în suprafață de 7.200 mp, compus din patru pavilioane modulare și un pavilion central, pentru centru de business și de conferințe. Cele cinci clădiri ar urma să fie dotate cu tehnologii și echipamente noi, în funcție de domeniul de specializare inteligentă destinat. Proiectul este coordonat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”. Aceasta pune la dispoziție și un teren de nouă hectare, pe care va fi construit acest complex. Sunt partenere în proiect Universitatea Politehnica și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.

Fiecare va veni cu partea ei de expertiză și cu specialiști pentru domeniile mari de cercetare-dezvoltare-inovare ce vor fi promovate: InnoFood, BioImpact, BioTech, InnoPharma. UPT va contribui pe partea de bioanaliză, management integrat, managementul apei, roboți, bioresurse, depoluare sau clădiri inteligente. USAB va propune în special soluții tehnice, tehnologii și echipamente pentru industria agro-alimentară, sisteme de pompare, de irigare, mediu și dezvoltare durabilă. UMF va aduce specialiști pe partea de știința medicamentului, evaluarea in vitro/in vivo în procesul de proiectare a medicamentelor generice, screening de înaltă performanță, design molecular.