Înghetață de trei feluri, retrasă de la vânzare din Metro, din cauza oxidului de etilenă

Magazinele Metro retrag de la vânzare trei sortimente de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă într-un aditiv utilizat – guma de caruba. Cei care au cumpărat aceste produse le pot aduce la magazin și vor primi banii înapoi.

înghețată

„Vă informăm că Metro Cash & Carry România, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri France SAS, a iniţiat retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolelor menţionate mai jos. Motivul rechemării: prezenţa oxid de etilenă în aditivul utilizat – guma de carruba”, indică un anunț postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). „În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, vă rugăm să nu le consumați și să le returnați în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 20 august 2021, urmând să primiți contravaloarea lor”, transmit reprezentanţii magazinului.

Este vorba despre trei tipuri de înghețată din gama Chef: vanilie, ciocolată neagră și mentă cu ciocolată. Comunicatul ANSVSA poate fi citit aici.

Probleme și în Franța

Comisia Europeană a decis că toate produsele care sconţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen, trebuie retrase. Companiile care au avut astfel de probleme „vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate” cele care au fost deja cumpărate de consumatori. Și în Franța, zeci de sortimente de înghețată au fost retrase din magazine, din același motiv.

Rechemarea vizează produse care conţin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în îngheţate, contaminată cu oxid de etilenă. Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de roșcov, cultivat în principal în zona Mediteranei. Guma de caruba este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente.

În ultima perioadă, mai multe tipuri de îngheţată au fost retrase de la vânzare. S-a întâmplat și în lanțul Cora și au fost retrase de pe piața din România și mai multe loturi de îngheţată comercializată Bounty, Snickers şi Twix.