Infra-Noir. Suprarealism românesc, via Centrul Pompidou, la Timișoara

Infra-Noir

Expoziția „Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii” se deschide vineri, la Timișoara. Aceasta este organizată de Fundația Art Encounters, în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris.

Infra-Noir va explora impactul mișcării suprarealiste în România, reunind lucrări din colecția Centrului Pompidou, precum și opere din colecții particulare. Curatoriată de Mica Gherghescu, curator al Centrului Pompidou, expoziția are ca punct de reper gruparea suprarealistă formată din Ghérasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, D. Trost și Virgil Teodorescu. Infra-Noir va include, în același timp, momente-cheie în peisajul suprarealismului românesc prin lucrări semnate Victor Brauner, Théodore Brauner, Jacques Hérold, Benjamin Fondane, Jean David sau Hedda Sterne.

Pe vizitatori îi așteaptă fotomontaje, cadavres exquis, desene-talisman, cubomanii și albume-obiect, precum și de ineditul unor publicații avangardiste.

„Expoziția Infra-Noir continuă misiunea Fundației Art Encounters de a construi rețele instituționale și de a susține cercetarea istorică prin organizarea de expoziții și prin programul editorial. Colecția Centrului Pompidou este o resursă importantă și bogată și suntem foarte mândri să putem aduce o parte din aceasta la Timișoara”, spune Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

Expoziția va fi organizată la sediul permanent al Fundației Art Encounters, Bd. Take Ionescu nr. 46C, Timișoara, în perioada 12 noiembrie – 3 ianuarie. Ea poate fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 12 și 18. Accesul este permis în limita a 30% din capacitatea spațiului și doar pentru cei care dețin certificat verde.