Infiltrații la Pasajul Michelangelo. Lațcău: Nu e prima dată, evaluăm situația

pasajul michelangelo

„Lăcrimează” iar Pasajul Michelangelo. Șoferii care au trecut pe acolo sâmbătă dimineață au putut vedea cum, din peretele lateral, iese apă. Nu e pericol, spune viceprimarul Ruben Lațcău, care susține că, până duminică, va exista o concluzie tehnică. Nu e prima dată când se întâmplă asta.

Șoferii care au avut drum sâmbătă prin Pasajul Michelangelo au văzut, din nou, apă ieșind dintr-un perete. Asta, în condițiile în care nu plouă abundent și nici de multă vreme, iar nivelul apei din Bega nu e la cote alarmante.

„Avem o infiltrație, nu e prima dată când se întâmplă acest lucru, și anul trecut am avut o situație asemănătoare. Pasajul are un sistem de drenaj și retenție a apei, în spatele zidului de sprijin. Primul lucru pe care îl vom face este să verificăm dacă sunt probleme la sistemul de drenaj, dacă e cumva colmatat. În cazul în care nu aceasta este problema, vom face o analiză mai amplă.

Pasajul se apropie de sfârșitul perioadei de garanție și vom reține eliberarea garanției de bună execuție până când vom clarifica exact care este cauza acestor probleme. Se știe încă de când au fost făcute aceste lucrări că au fost infiltrații și pe durata execuției. Dacă se dovedește că este o problemă mai amplă, s-ar putea să fie nevoie de lucrări mai ample. În acel caz, garanția va fi executată, pentru a se face reparații”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, viceprimarul Ruben Lațcău.

Robu, 2017: „Aceste infiltrații sunt total nesemnificative”

Pasajul Michelangelo a fost inaugurat în 2015, cu muzică de cameră, chiar de ziua fostului primar Nicolae Robu, la doi ani și trei luni de la începerea oficială a lucrărilor. Valoarea estimată a lucrărilor era de 63,9 milioane de lei, dar contractul de execuție a fost atribuit prin licitație cu de 48,9 milioane, fără TVA. Banii au venit, în cea mai mare parte, din POR, Axa prioritară 1, Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere.

Infiltrații au fost mereu. În 2017, când apa a băltat efectiv în pasaj, fostul primar Nicolae Robu, supărat în prima fază când a fost semnalată problema, a revenit cu o explicație.

„Aceste infiltrații sunt total nesemnificative, se umezește, e vorba de un pahar de apă într-o zonă. Nu e absolut nicio problemă, toate au fost expertizate, nu este nici cea mai mică problemă. Există soluții la orice, se fac acum tuneluri pe fundul mării, de 100 de kilometri (…) Scrie în cărți, spun specialiștii, la astfel de lucrări mereu apar, într-un loc sau altul, mici zone care se umezesc, pentru că apa își găsește diverse culoare în împrejurimi și se vine cu presiune într-un loc sau în altul și când se întâlnesc anumite porozități, reușește să pătrundă (…) În alte locuri, și în România și în străinătate, se pun plăci pe pereții verticali plăci, se face o structură metalică și se plachează, nu se vede”, declara acesta.

„Nu e niciun risc”

Acum, viceprimarul Ruben Lațcău spune că șoferii nu au de ce să se teamă. „Îm acest moment, este prea devreme să tragem o concluzie tehnică. Nu e niciun risc de folosință a pasajului, cel puțin nu în acest moment. Vom face o evaluare mai amănunțită astăzi (sâmbătă – n.r.). probabil spre sfârșitul weekendului vom putea să avem o concluzie tehnică”, ne-a mai precizat acesta.

Pasajul Michelangelo are o lungime de 455 metri, din care parte acoperită de circa 125 metri. Ultima dată el a fost închis oficial, timp de trei zile, în octombrie 2022. Măsura a fost luată „în vederea executării lucrărilor pentru revizia anuală și efectuarea recepției finale la obiectivul «Amenajare Complex Rutier Michelangelo»”.

About Post Author