Începe să răsară turnul cu 1.306 plante din Piața Victoriei / FOTO

Piața Victoriei

La Timișoara a început, în Piața Victoriei, montarea turnului modular pe care vor „crește” 1.306 plante. Este vorba despre instalația temporară concepută de MAIO Architects, din Barcelona, și realizată împreună cu o echipă locală.

„Pepiniera. 1.306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1.306 plants for Timișoara)” este o instalație temporară concepută de MAIO Architects, un studio din Barcelona, realizată împreună cu o echipă locală, care va fi inaugurată în 17 februarie, la deschiderea oficială a Capitalei Culturale. „Turnul cu plante” este amplasată în Piața Victoriei, iar miercuri seara a început montarea lui.

„«Pepiniera – 1.306 plante pentru Timișoara» va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere”, transmit reprezentanții Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș. Fiecare nivel al pepinierei va găzdui diverse activități culturale.

Ideea amplasării unei astfel de instalații în centrul orașului pleacă de la „tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei”. Proiectul are și o importantă componentă comunitară, prin implicarea unei rețele locale de producători. Se vor regăsi „plantate” pe această structură uriașă specii perene de arbori, arbuști și flori, dar și specii anuale, productive și ornamentale. Acestea provin din grădinile comunitare din Timișoara, aflate în zona Ronaț, de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, dar și de la Horticultura SA.

Primul etaj al „pepinierei” a început să fie construit de miercuri seară, pe platoul din fața Operei Române. Dacă și cu ce e mai bun un astfel de proiect decât vechiul Timfloralis urmează să ne lămurim în lunile care vin. Costurile instalației, la cărei realizare contribuie arhitecți, peisagiști și alți specialiști locali, nu au fost comunicate încă.

About Post Author