Începe festivalul de film francez. Despre vertij și variațiile sale, la Cinema Victoria

festivalul de film francez

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează a 28-a ediție a Festivalului de Film Francez. La Timișoara, acesta are loc în perioada 21 – 24 martie, la Cinema Victoria. Tema festivalului este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema.

Epoca noastră este marcată de o accelerare continuă, de schimbare și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului. Oare trebuie să se schimbe totul, ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu adevărat? Sunteți invitați să faceți parte dintr-o poveste interesantă, care celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare.

„În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul festivalului. Aș dori să subliniez că festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu”, spune Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România.

Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). Festivalul își păstrează secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Ce veți putea vedea

Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente. „Le Règne Animal”, de Thomas Cailley, spune povestea unui tată și a unui fiu care se luptă să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale. În această secțiune va fi prezentat și filmul „Une Année Difficile”, de Eric Toledano și Olivier Nakache, care povestește cum Albert și Bruno se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste.

Publicul va putea vedea, de asemenea, „La Bête”, noul film al lui Bertrand Bonello, car spune povestea luiGabrielle, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiția acestei ediții fac parte: „Rien à perdre”, de Delphine Deloget, „Chien de la Casse”, regizat de Jean-Baptiste Durand, „Paula” în regia Angelei Ottobah, și „Àma Gloria”, semnat de Marie Amachoukeli.

Programul integral se găsește AICI.

About Post Author