Incendiu pe miriște, la Dudeștii Vechi. Fazani și căprioare, în pericol / FOTO + VIDEO

incendiu

foto: ISU Timiș

Neglijența putea avea urmări foarte grave la Dudeștii Vechi. Un incendiu produs din cauza unui foc lăsat nesupravegheat s-a manifestat, cu mai multe focare, pe o suprafață de șase hectare. A fost stins, în cele din urmă, de pompieri.

Pompierii din cadrul Stației Sânnicolau Mare au intervenit, duminică după-amiază, cu două autospeciale dotare, pentru stingerea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și stufăriș la Dudeștii Vechi. În sprijinul lor a venit și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

„Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ șase hectare, pe două bălți uscate, cu mai multe focare. Având în vedere schimbarea frecventă a direcției vântului a existat pericol de propagare a incendiului la locuințele din apropiere. Unul dintre focare s-a manifestat pe un canal de stufăriș cu lungime de 2 km, zonă în care sunt cuiburi de fazani și căprioare”, au transmis cei de la ISU Timiș.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.

„Facem apel către cetățeni să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă, când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice. Nu puține au fost situațiile în care incendiile de miriști și vegetație uscată s-au extins la fondurile forestiere”, spun reprezentanții pompierilor.

Măsuri de prevenție, în cazul curățării miriștilor

  • curăţarea suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier
  • asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.5000 lei.

About Post Author